Србија и Балкан

Дачић: Ескобар и Лајчак долазе да доведу до деескалације ситуацију на северу КиМ

Шеф српске дипломатије је објаснио да једнострани акти Аљбина Куртија доводе до тога да нико не види шта је трајно решење проблема на КиМ
Дачић: Ескобар и Лајчак долазе да доведу до деескалације ситуацију на северу КиМ© ATA Images

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и амерички емисар Габријел Ескобар долазе у Приштину и Београд да доведу до деескалације ситуације на северу Косова и указао да Срби нису проблем када је реч о конструктивности, преноси РТВ

"Власти у Приштини кажу баш нас брига што Срби неће да учествују у институцијама, то је потпуно супротна ситуација у односу на оно од пре десет година. Опет је веома важно да се буде присебан и да се трудимо да нема неких инцидената, да сачувамо људе, основна ствар је да се људи сачувају да остану да живе на северу Косова", изјавио је Дачић.

Изјавио је и да је битно да међународне мисије на Косову и Метохији буду што јаче, бројније и да имају адекватна овлашћења, као и да они који командују Кфором треба да разумеју у којим условима раде, односно шта је њихов главни циљ.

"Овде је Кфор практично ушао у игру у 'другом полувремену', у овим догађајима, а 'прво полувреме' су Албанци искористили да уђу у зграду, да направе неко ново реално стање. Кфор уместо да онемогући да специјалне полицијске снаге буду присутне на северу и да ти тзв. градоначелници уђу у зграде, припадници ове мисије ушли су у 'другом полувремену' и стали испред и изгледало је као да они штите оне градоначелнике који су унутра", оценио је Дачић у изјави за Танјуг.

Он је објаснио да једнострани акти Аљбина Куртија доводе до тога да нико не види шта је трајно решење проблема на КиМ.

"У овој сада сиутацији нико не помишља да пише статут Заједнице српских општина, а да би се ишло даље ви знате да је нама главни услов да се формира ЗСО. А она не може да се формира док се не усвоји статут и остала документа и док се не заврши стварно тај изборни процес", указао је Дачић.

Коментаришући реакције из иностранства када је реч о кризи на северу КиМ, министар је рекао да су оне биле двоструке.

"Ми смо имали две реакције у овим данима. Једна је била да су сви осудили једнострани акт Приштине и то морам да кажем много оштрије него што је то некада раније било, али су наравно исто тако осудили и напад на јединице Кфора и зато је председник Вучић то више пута истицао. Он је рекао да моли Србе да се не сукобљавају са Кфором", рекао је Дачић.

image
VV inauguration
banner