Србија и Балкан

Стано: Београд и Приштина да предузму конкретне кораке за смањење напетости

Портпарол ЕУ је позвао обе стране да раде на одрживом решењу и додао да је платформа за то дијалог уз посредство Европске уније
Стано: Београд и Приштина да предузму конкретне кораке за смањење напетостиwww.globallookpress.com © imagebroker/Robert Lehmann

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је најважније да Београд и Приштина предузму конкретне кораке за деескалацију ситуације на терену, преноси Косово онлајн.

Стано је позвао обе стране да раде на проналажењу одрживог решења и додао да је дијалог под покровитељством ЕУ права платформа за то.

"Увек смо спремни да угостимо и позовемо на састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, када се стекну услови за то и када њих двојица буду пристала", рекао је Стано на конференцији за медије.

Он је навео да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар данас посетити Приштину, а да ће сутра бити у Београду.

Истакао је да ће њих двојица да понове европске и америчке позиве да се деескалира ситуација и да се предузму кораци ка постизању одрживог решења.

Како је рекао, Лајчак ће након посете, о стању на терену обавестити високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који ће о томе известити земље чланице, након чега ће оне донети одлуку о наредним корацима.

Стано је подсетио да је Борељ, у име свих 27 чланица ЕУ, позвао две стране на предузимање мера за деескалацију ситуације на Косову и Метохији.

Подсећамо да у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, испред зграда локалне самоуправе, Срби већ осми дан протестују, тражећи да припадници полиције напусте општинске зграде у које су насилно ушли, уводећи албанске градоначелнике.

image