Србија и Балкан

Састали се Лајчак, Ескобар и Курти; Америка опет позвала на повлачење полиције из општина

Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану
Састали се Лајчак, Ескобар и Курти; Америка опет позвала на повлачење полиције из општина© TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, испред зграда локалне самоуправе, Срби су одржали и осми дан протеста, тражећи да припадници полиције напусте општинске зграде у које су насилно ушли, уводећи албанске градоначелнике.

У све три општине припаднике полиције и зграде општина, обезбеђују припадници Кфор-а, а између њих и грађана је бодљикава жица.

У Звечану су војници међународне мировне мисије и даље распоређени и на пет раскрсница и у самом граду, што је био један од захтева Српске листе и окупљених Срба, како би се избегло да такозвана Косовска полиција пролази у близини окупљених грађана и евентуално изазивање инцидената.

Срби са севера Косова и Метохије траже да се полиција повуче из општинских зграда у којима се тренутно налази, да албански градоначелници не улазе у те објекте, као и да се на слободу пусте Радош Петровић и Душан Бранковић, који су ухапшени због напада на војнике КФОР-а, иако су снимци показали да су ухапшени пре почетка сукоба.

Све информације о дешавањима на Косову и Метохији могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

  • 5. јун 2023 • 22:51

    22:51

    Америка поново позива Приштину да повуче полицију из општина

    Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател позвао је данас Београд и Приштину да предузму хитне кораке како би дошло до деескалације напетости на северу КиМ.

    Пател је на конференцији за штампу, коментаришући ситуацију на северу КиМ, позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и владу у Приштини да омогуће градоначелницима на северу КиМ да свој посао обављају на алтернативним локацијама и да нареде повлачење полиције која се налази у близини општинских објеката.

    "Позивамо све стране да предузму хитне кораке како би се деескалирала тензија. Србија и председник Вучић треба да смање ниво приправности своје војске и позову косовске Србе да се уздрже од насиља. Одлука владе Косова да насилно приступи зградама општина ескалирала је ситуацију на оштар и непотребан начин", рекао је Пател.

    Осудио је насиље према припадницима Кфора на северу КиМ.

  • 21:43

    Курти обавестио изасланике о именовању Слађане Пантовић за потпредседницу општине Звечан

    Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти обавестио је специјалне изасланике Европске уније и Сједињених Америчких Држава, Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара о именовању Слађане Пантовић за потпредседницу општине Звечан, преноси "Коха".

    Било је речи и о договору за смањење тензија на северу Косова и Метохије.

  • 21:09

    Ескобар и Лајчак стигли на састанак са Куртијем

    Специјални изасланици Европске уније и Сједињених Америчких Држава, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар стигли су у зграду Владе такозваног Косова, где ће се састати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

    Састанак је требало да почне у 20 сати, али је почетак сусрета одложен јер је Курти присуствовао фудбалској утакмици у оквиру Купа Косова.

    Тема разговора Лајчака и Ескобара са Куртијем је деескалација ситуације на северу КиМ.

    Након разговора у Приштини, Лајчак и Ескобар сутра стижу у Београд.

  • 20:52

    Курти касни на састанак због утакмице

    Састанак премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија са специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком одложен је за пола сата, сазнаје "Кљан Косова", а разлог је, како наводе, Куртијево присуство на фудбалској утакмици у оквиру Купа Косова.

    Аљбин Курти усликан је вечерас на стадиону "Фадиљ Вокри" у Приштини, помно пратећи утакмицу у оквиру Купа Косова, и то у време када је требало да се сусретне са Ескобаром и Лајчаком.

    Како сазнаје "Кљан Косова", састанак је одложен за 30 минута.

    По завршетку утакмице, Курти је усликан како дели медаље играчима, а уз њега је био и министар здравља Арбен Витиа.

    Састанак Куртија са Ескобаром и Лајчаком требало је, према првој сатници да почне у 20.00 часова, али је одложен за 20.30.

  • 20:09

    У парку у Јужној Митровици цвеће уређено у знак "УЧК"

    У Јужној Митровици, у парку код реке Ибар посађено је црвено цвеће, тако да образује натпис "УЧК", преноси "Кљан Косова".

    Како наводе, "неко се побринуо да осмисли историјски симбол (тзв.) Ослободилачке војске Косова".

  • 19:08

    Британски парламент расправљао о ситуацији на северу КиМ

    Министар спољних послова Велике Британије Ендру Мичел рекао је током расправе о ситуацији на Косову и Метохији у британском парламенту да Лондон позива владу такозваног Косова да уклони специјалне јединице полиције из северних општина, као и нове градоначелнике да обављају дужност са алтернативних локација.

    "Ми смо 18. маја заједно са Сједињеним Америчким Државама, Француском, Немачком, Италијом и Европском унијом затражили да се нађе дугорочно решење за рад општина на северу. Упозорили смо на употребу силе или радње које би могле повећати тензије, а 26. маја смо изразили забринутост због насилног смештања градоначелника у општинске објекте, као и акције Србије да повећа спремност војних снага око границе Косова", казао је Мичел.

    Како каже, Британија подржава позиве међународних савезника упућене 1. јуна на нове изборе на северу, као и да раде на стварању Заједнице општина са српском већином.

    Британски парламент расправљао је о КиМ на иницијативу шефице Одбора за спољну политику Алише Кернс која је навела да је Београд оркестрирао насиље, преноси Коха. Кернс је од раније позната по изузетно антисрпском ставу.

    Кернс је истакла да за њу "Косово није Србија, али да је Београд ове године оркестрирао бојкот демократских избора у четири општине на северу Косова".

    Питала је и зашто је дошло до тако несразмерне реакције савезника и оценила да је погрешно што су "САД и ЕУ одлучиле да критикују Косово, а није било критике на рачун оружане милиције".

  • 18:50

    Роде: Немачка стоји иза изјава Квинте и ЕУ, подршка Лајчаку

    Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде изразио је пуну подршку настојањима специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

    Роде је на Твитеру навео да је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на састанку са француским амбасадором на такозваном Косову Оливером Героом и замеником немачког амбасадора Матијасом Конрадом изнео своје виђење дешавања на северу и у оквиру дијалога.

    Додаје да је Конрад поновио јасан став Немачке који је у складу са најновијим изјавама Квинте и ЕУ.

    "Хитно треба радити на спровођењу циљева изјаве ЕУ27. Пуна подршка напорима Мирослава Лајчака", написао је Роде.

  • 17:26

    Слађана Пантовић именована за потпредседницу општине Звечан

    Слађана Пантовић данас је именована за потпредседницу општине Звечан, а одлуку је потписао градоначелник ове општине, Иљир Пеци.

    Пантовић ће, према одлуци, обављати функцију до истека мандата председника општине, преноси "Коха".

    Она је једина кандидаткиња из српске заједнице која је учествовала на ванредним локалним изборима у четири општине на северу – 23. априла, када је освојила седам гласова.

    Она се првобитно кандидовала за градоначелника Звечана.

  • 16:56

    Додатне НАТО снаге стигле на КиМ

    Додатне НАТО снаге данас су почеле да пристижу на Косово и Метохију, саопштила је прес-служба Алијансе.

    Око 500 припадника турске 65. механизоване пешадијске бригаде чиниће највећи део НАТО појачања. Турски батаљон ће у почетку бити стациониран у кампу Султан Мурат, а на КиМ ће остати "докле год буде потребно", додају из НАТО-а.

    Додатни батаљон резервних снага НАТО-а стављен је у стање приправности који ће бити распоређен уколико буде неопходно.

    Након разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у недељу, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг захвалио је тој држави на слању појачања на КиМ.

  • 16:40

    Емисари САД и ЕУ сутра и са челницима опозиције тзв. Косова

    Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар и изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак састаће се сутра у Приштини и са представницима опозиције такозваног Косова, преноси "Репортери".

    Из Алијансе за будућност Косова рекли су да ће на том састанку учествовати председник странке Рамуш Харадинај, који је недавно, не по први пут, изнео захтев да се изгласа неповерење влади.

    Са двојицом западних дипломата састаће се и шеф Демократске партије Косова Мемљи Краснићи и председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику.

    До посете Ескобара и Лајчака Приштини, а затим и Београду, долази након тензија на северу изазваних одлуком владе тзв. Косова да на силу наметне нелегалне албанске градоначелнике у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу. Они су изабрани на изборима 23. априла које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била само око 3,5 одсто.

    ЕУ је потврдила да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и амерички изасланик Габријел Ескобар боравити данас у Приштини, "где ће се ангажовати на деескалацији тензија на северу КиМ", док ће сутра посетити Београд.

    САД и ЕУ су затражиле од премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да повуче полицију из општинских зграда на северу, да се распишу ванредни избори за ове општине и да што пре започне успостављање Заједнице општина са српском већином.

    Курти се, како је најављено, вечерас састаје са Ескобаром и Лајчаком.

image
VV inauguration
banner