Србија и Балкан

"Дан Д" у школама: Између распуста, боравка без оброка за најмлађе и поклањањa оцена

Образовне установе су остављене на милост и немилост система, а просветни радници препуштени сами себи
"Дан Д" у школама: Између распуста, боравка без оброка за најмлађе и поклањањa оцена© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Освануо је "Дан Д" за све у образовном систему Србије, дан до којег су, према изненадној одлуци Владе Србије и штуром обавештењу Министарства просвете, сви ученици основних и средњих школа требало да добију предлоге закључних оцена.

РТ Балкан покушао је да сазна како изгледа последњи дан у школским клупама пред одлазак на летњи распуст, како за школарце, тако и за запослене у просвети, као и за родитеље који због ранијег краја школске године не знају где ће са децом.

"Сутра ће деци бити саопштени предлози закључних оцена. Ко је задовољан закључном оценом, није у обавези да више долази у школу, с обзиром на то да је редовна настава завршена. У школи ће бити организоване допунска, додатна настава и ваннаставне активности које се завршавају до 11. 30 часова. Ученици који уз консултације са учитељима желе и имају основа да поправе оцене биће обавештени о распореду поправљања оцена. Молимо вас да се изјасните да ли ће ваше дете долазити у школу у наредном периоду и да ли има потребе за продуженим боравком", порука је коју су добили родитељи најмлађе деце школског узраста појединих београдских школа.

Информацију прати и податак да ће у продуженом боравку сва одељења бити спојена, што подразумева да ће дежурни учитељи који ће бринути о њима смењивати, као и да исхрана није обезбеђена. У појединим школама неће бити рада у две смене.

"Учитељи нису добили смернице како да анимирају децу у боравку, како да искористе време. У одељењу мог детета ће 68 одсто малишана ићи и у школу и у боравак до 20. јуна, 30 одсто ће похађати само ваннаставне активности, без боравка. Зато нам није јасно што нису могли да им наруче храну за те две недеље, кад се већ зна тачан број присутне деце", објашњава нам једна мајка.

Александар Марков из Форума београдских гимназија у разговору за РТ Балкан понавља да су правилници и упутства према којима треба да поступају нејасни.

"Нико нас није консултовао. Морамо данас да дамо предлог закључних оцена, одељенско веће ће их касније верификовати. После данашњег дана, ученици који су задовољни предложеним оценама не морају да долазе, али могу да похађају различите радионице. Такође, екскурзије, припрема мале и велике матуре биће остварени како је раније договорено", објашњава он.

Марков напомиње да је главни проблем са оним ђацима који су решили да још мало загреју столицу.

"Већина ученика је већ раније знала које ће оцене имати на крају, остало је јако мало оних којима се оцена ломи, то је један до пет ученика по предмету. Међутим, њима нико није рекао да не могу да одговарају у недоглед и да могу да поправљају оцене све док не буду задовољни. Суочавамо се са нереалним очекивањима и ђака и родитеља. Некима је нагло скочио `апетит`, али и само упутство министарства је сугерисало да се ученицима навуче већи просек", каже представник просветара за наш портал.

Наглашава да су поједини професори који су из револта свима закључили петице.

У унутрашњости су ђаци реалнији

Весна Јеротијевић, члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије, за РТ Балкан истиче да је ситуација у унутрашњости Србије мало другачија, али подједнако конфузна.

"Школе су остављене на милост и немилост система, а просветни радници су препуштени сами себи. Сва је срећа да су деца реална и коректна, па су углавном сагласна са предлогом оцена. Овде ће јако мало деце ићи у боравак јер код нас сервиси бака и тетка још функционишу, а родитељи размишљају да је боље да им се деца играју код куће, а не у школи. У старијим разредима је неколицина ђака која ће се определити за поправку оцена, тако да је нама, макар овде у Чачку, остало да се боримо углавном са бирократијом", подвлачи она.

Јеротијевић наглашава да није добро што смо деци оставили да сами одлучују да ли желе или не желе да долазе у школу.

"Клинци су свесни да су добили кредибилитет који им не припада. А ако деца не добију јасне границе и смернице, она се осећају запостављено, мисле да о њима нико не брине, постају уплашена, збуњена и незадовољна", закључила је наша саговорница.

Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" за РТ Балкан наглашава да ће у Домовима ученика средњих школа свим ученицима на располагању бити исхрана, смештај и дежурства докле год буду имали потребу за тим.

Милићевић: Одлука није исхитрена

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић изјавио је да постоји законско упориште да се школска година заврши две недеље раније, као и да ће ђаци имати прилику да до 20. јуна поправе оцене.

"Деведесет пет одсто научно-наставног програма је реализовано. Постоји одступање од пет одсто које је у закону дозвољено", објашњава Милићевић и наглашава да није реч о исхитреној одлуци да се оцене закључују 6. јуна, али да наставници предлажу закључавање оцена, а са тим упознају родитеље и ученике.

image