Србија и Балкан

Милићевић о крају школске године: Наставницима прослеђено упутство, завршено 95 одсто програма

Након доношења одлуке Владе Србије прослеђено је упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је реч о закључивању оцена до 20. јуна
Милићевић о крају школске године: Наставницима прослеђено упутство, завршено 95 одсто програма© M.M./ATAImages

Вршилац дужности министра просвете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић изјавио је данас да је 95 одсто школског наставно-научног програма већ завршено, као и да је због тога донета одлука Владе да школска година буде окончана 6. јуна јер и сам закон предвиђа одступање од пет процената.

"Школска година завршена је не само у ОШ Владислав Рибникар, већ и у осталим школама јер је постајала бојазан родитеља и у другим школама и због тога је завршена школска година и у њима. Сматрам да је ова одлука најбоља могућа, првенствено за децу", рекао је Милићевић за телевизију "Прва".

Он је додао да одлука о завршетку школске године 6. јуна није само резултат његовог првог дана боравка у Министарству просвете.

"Много дуго су се водили разговори између родитеља из школе 'Владислав Рибникар' са представницима државног руководства и председником. Ти разговори су били јако тешки, јако мучни, јер су родитељи још на почетку тражили да се прекине са наставом", напоменуо је Милићевић.

Милићевић је истакао и да је након доношења одлуке Владе Србије прослеђено упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је реч о закључивању оцена до 20. јуна.

"Наставници предлажу оцене родитељима и ученицима, уколико родитељи и ученик нису задовољни оценом онда се тражи модалитет, време и начин да ученик може да поправи оцену уколико покаже боље знање до 20. јуна", напоменуо је Милићевић.

Реконструкција школе "Владислав Рибникар"

Он је објаснио да је одлука Владе да се започне реконструкција ОШ Владислав Рибникар, да један део буде меморијални центар. У зависности од тога колико буде трајала реконструкција, тражиће се модалитети како ученици могу на адекватан начин да наставе школовање.

Када је реч о смени директорке те школе, Милићевић истиче да је обављен инспекцијски надзор и да је сачињено седам примедби.

"Сада је на директорки школе да одговори на примедбе које су упућене, а након тога ће бити донета одлука коју доноси министар просвете", рекао је Милићевић.

image