Србија и Балкан

Солиста у владином хору: Шта се крије иза сукоба Глишића и Басте

Аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да члановима Српске напредне странке није лако да буду толерантни према превише самосталном министру привреде
Солиста у владином хору:  Шта се крије иза сукоба Глишића и Басте© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Он би да наступа као солиста, а "концерт" је заказан за хор - министар привреде Раде Баста најдисонантнији је глас у, до сада, наизглед хармоничној влади коју чине СНС и коалиција СПС-Јединствена Србија.

Јавност тренутно сведочи бурном вербалном рату који против њега води председник Извршног одбора СНС, Дарко Глишић, а који је почео када је Баста твитнуо: "Председниче Вучићу, хапси багру која туче народ на протестима и новинаре. Грађански рат нам не треба, довољно проблема имамо. Живела Србија". По свему судећи мислио је на инцидент током протеста "Србија против насиља", када је по писању медија, повређен један Американац.

Ово је разљутило Глишића.

"Тај НАТО олош да зачепи више једном та своја црвена, губава уста. Ти су ухапшени, а какав је лопов, требало је и он и његова црвена багра заједно са њима", поручио је главни оперативац напредњака. А онда се Басти обратио стиховима "Изађи мала, изађи мала", и упитао га да ли му је "маца појела језик".

"Јак си изгледа само у додворавању онима који не мисле добро Србији. Ако недостаје снаге, позови Дачића, Палму, сигуран сам да ће ти у помоћ притрчати и Срђан Миливојевић, Мариника Тепић. Јави се, НАТО олошу", додао је Глишић.

На све ово Баста је још једном твитнуо, обавештавајући јавност да је водио "више него конструктивне" разговоре у Стејт департменту.

Не зна се да ли је то био индиректан одговор Глишићу или је можда Баста послушао свог страначког шефа Драгана Марковића Палму, који му је, након што се мимо одлуке државе заложио за увођење санкција Русији "рекао да не може тако да се понаша", и коме је обећао "да у наредном периоду неће тако нешто урадити поново". Углавном, Баста на прозивке коалиционог колеге није реаговао.

РТ Балкан је покушао да међу припадницима владајуће коалиције провери шта је у позадини Бастиног и Глишићевог сукоба, као и да ли ове трзавице могу имати неке дубље последице, али до објављивања овог текста ни из једне од странака нисмо добили коментар.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић, међутим, каже да га овај сукоб министра у СНС влади и главног СНС оперативца не чуди "јер Баста већ дуго наступа као солиста".

"Није на њему да препоручује полицији шта да ради и да одлучује ко ће да буде хапшен, а ко не. То није посао министра привреде, али ми се чини да је то једна врста вишка ревности коју Баста показује према Американцима", истиче он.

Овај аналитичар подсећа и да је министар привреде у владу ушао под потпуно другачијим околностима, односно, као део листе СПС-Јединствена Србија, па тако чуди "што неко изабран са, условно речено, проруске листе, ватрено заступа америчке ставове".

Највеће "чудо", десило се ипак, када је Баста, ничим изазван поручио да "наша земља већ плаћа високу цену неувођења санкција против Русија и да то постаје неодрживо", а онда се поврх тога, како су то медији писали, делегацији ММФ-а похвалио да је министар који подржава санкционисање Москве.

"Он сада као да наступа испред неке друге странке и политике, а то неминовно води сукобу, јер не можете бити солиста у коалиционој влади и не можете као министар привреде преузимати геополитичке и спољнополитичке оријентације које се доста разликују од оријентације званичне државе, која је одређена на Савету за националну безбедност прошле године и на неки начин потврђена на на изборима и приликом колективног договора", истиче Дејан Вук Станковић.

Он оцењује да сукоб на релацији Глишић-Баста не проистиче само из Бастиног схватања политике, већ се боји и да је то показатељ кризе поверења која влада између Басте и остатка владе.

"Како ће се то распетљати, остаје под знаком питања. То је, међутим, један од оних детаља у мозаику који показује да односи у владајућој коалицији нису до краја рашчишћени", истиче Дејан Вук Станковић.

Од Бастиних ставова раније су се оградили и СПС и Јединствена Србија, подвлачећи своју посвећеност одржавању пријатељства са Русијом. Реаговао је својевремено и председник Александар Вучић поручујући му: "Добро ти иде Раде, постао си звезда."

Глишић, који га је и раније прозивао због идеје о санкционисању Русије овога пута, чини се, био је најоштрији.

"Поставља се питање колико СНС треба да има толеранције за солирање једног министра који уноси неку врсту политичке конфузије у јавност и који шаље нејасне поруке страним партнерима, јер он се залаже за малтене преписану спољну политику ЕУ. А то у овом тренутку није званична политика Србије, која подразумева неувођење санкција", истиче Дејан Вук Станковић.

На питање колико самостални наступи овог министра могу утицати на стабилност владајуће коалиције, саговорник РТ Балкан каже да је сигурно да Бастино понашање није "добра препорука" за добре односе у савезу, али, не може да процени "колико Вучић поистовећује Басту са Палмом и Дачићем".

"Сигурно да људима из СНС није пријатно да међу министрима постоји један потпуни солиста у јако осетљивом спољнополитичком тренутку. Није њима лако да буду толерантни према Басти, а колико дуго ће такви бити, остаје да се види", истиче аналитичар.

Чињеница је, примећује, да тренутни министар привреде прави "неку врсту политичке дисхармоније у владајућој коалицији".

"Мислим да Баста сигурно неће бити кандидат за портпарола Стејт департмента, али, у Србији може веома лако да изгуби министарско место", закључује Дејан Вук Станковић.

image