Србија и Балкан

Светско признање за Војску Србије: Наш специјалац "Најбољи ратник"

Такмичење "Најбољи ратник" окупило је у Охају припаднике националних гарди из седам држава САД, а учествовала је и трочлана екипа из Србије
Светско признање за Војску Србије: Наш специјалац  "Најбољи ратник"www.globallookpress.com © Stacy Cooper

Амерички генерали били су изненађени када је требало да уруче признање победнику војног такмичења "Најбољи ратник" у САД - уместо некога од бројних учесника из Националне гарде, прво место је освојио подофицир Војске Србије, водник прве класе Иван Јеремић, пише "Политика".

Он је припадник 72. бригаде за специјалне операције, прецизније речено батаљона за специјалне операције "Грифони" - 82. чете речних диверзаната.

Овај Београђанин иза себе има војну каријеру дугу 13 година и цео досадашњи век је провео у поменутој славној бригади, ронилац је и падобранац. Активан је у војним спортским дисциплинама које су под покровитељством Међународног савета за војне спортове, а такође и у цивилству у активностима у којима долази до изражаја издржљивост, као што је на пример полумаратон.

Такмичење "Најбољи ратник" на коме је Јеремић победио окупило је у Охају припаднике националних гарди из седам држава САД. Учествовала је и трочлана екипа из Србије, коју су уз Јеремића чинила и двојица његових колега, један из његове јединице, а други из Одреда посебне намене "Кобре".

Наша војна екипа позвана је на такмичење у оквиру државног програма партнерства Србије и Охаја, чији је ослонац сарадња ВС и Националне гарде Охаја. 

Такмичење траје пет дана, а војници су одмерили снаге у гађању под оптерећењем, пливању у униформи, провери физичких способности, познавању (склапању и расклапању) наоружања, тактичкој медицини, позивању ватрене подршке (на симулатору), оријентацији на земљишту и гађању из пиштоља и аутоматске пушке.

"Најтежи део је био марш дуг нешто више од 19 километара, са теретом од 20 килограма и пушком. Терен је био нераван, све време смо трчали", истиче Јеремић. 

Он је тај задатак обавио први, стигавши на циљ за сат и 53 минута, а свако време испод два сата сматра се изузетним успехом. 

На такмичењу су се нађи војници срели и са оружјем које не користе у свакодневном раду, као што је пиштољ "сиг сауер М-17", аутоматска пушка М-4, лаки митраљез М-249, тешки митраљез М-240 и митраљез "бровинг М-2".

Иван је био у прилици да за један дан увежба расклапање овог оружја и током свог наступа освоји прво место у овој дисциплини, преноси лист. 

"Победа није само моја, радили смо као тим", поручио је Јеремић.

image