Србија и Балкан

Вучић на "Граниту 2023": Нисмо и не желимо да будемо чланица НАТО, али је наша војска све снажнија

Приказу "Гранит 2023" присуствовали и премијер Мађарске Виктор Орбан, чланови Владе Србије, највише војно руководство и представници верских заједница
Вучић на "Граниту 2023": Нисмо и не желимо да будемо чланица НАТО, али је наша војска све снажнија© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Припадници Војске Србије успешно су извели приказ борбених средстава које поседују Војска Србије (ВС) и Министарство одбране (МО) "Гранит 2023" на Војном аеродрому у Батајници.

Председник Србије Александар Вучић је у друштву мађарског премијера Виктора Орбана обишао приказана средства и одгледао војну вежбу у којој је учествовало више од 5.000 војника са 2.300 средстава.

Имали смо одличне разговоре са Орбаном о заједничкој борби против тероризма. Мађарска је чланица НАТО, ми нисмо и не желимо да будемо. Ми чувамо нашу неутралност, али ћемо у области борбе против тероризма сарађивати у сваком смислу, поручио је Вучић.

Он је навео да је Војска Србије данас показала део нашег оружја, оруђа и најсавременијих средстава и најавио да ће до краја године стићи и дронови камиказе који су наручени.

Навео је и да Србија развија своје дронове и пажљиво прати шта се дешава у Украјини и којим средствима се води тај сукоб и нагласио да је на "Граниту 2023" приказано оно што је од велике користи у Украјини.

Модернизовали смо оклопна возила пешадије, тенкове. На конкурс за специјалне снаге, где би месечна плата требало да буде 2000 евра, пријавило се готово 1700 људи за 530 места, рекао је он.

Председник је указао да су грађани данас могли да виде 10 мигова 29 како лете, 10 "орлова", хеликоптере који су у једном тренутку изгледали као муве на небу, а тек треба да нам стигну хеликоптери са Запада.

"Наша војска је све снажнија. Наше је да чувамо мир, а то можете само са снажном армијом и ми ћемо наставити да радимо на њеном јачању, усавршавању и осавремењавању", рекао је председник.

Председник је пре тога мађарском премијеру представио техничке карактеристике приказаних средстава.

"Када имате јефтину претњу из ваздуха, морате да одговорите јефтиним наоружањем, то смо видели сада у Украјини. Ми сада поново обнављамо 'стреле' и имамо их много", рекао је Вучић.

Председник је гостима представио и унутрашњост "лазара". "То је изум наше памети. Полако се приближавамо ономе што се у Украјини показало као најпотребније, То су вишецевни бацачи ракета. То су све ствари које до сада нисте имали прилику да видите", навео је Вучић.

Како каже сада морамо да се посветимо муницији и да је чувамо за себе. "Сви у Европи знају за (самоходну хаубицу) 'нору'. Релативно јефтина а веома успешна", наводи он.

"Заинтересовани су за сваку врсту сарадње и они са нама и ми са њима", рекао је Вучић мислећи на мађарске госте.

Приказ способности ВС почео је демо скоком падобранаца из 63. падобранске бригаде које су искакали из хеликоптера Х145 са заставама Србије и Војске Србије, затим је уследило искакање припадника 72. бригаде за специјалне опереције из хеликоптера Ми8 са ужетом и из хеликоптера Ми17 са фаст роупом и репелином.

Потом је демонстрирано решавање талачке ситуације, где одред војне полиције и Кобре савлађује терористе и ослобађа таоце, а затим и извлачење специјалних јединица хеликоптерима Ми35.

У припреми за налет ваздухопловног ешалона, авиони Ратног ваздухпловства полетали су у размаку 10 секунди.

Прво су полетали Супергалебови Г4 који служе за обуку младих пилота, затим Орао Ј22 опремљен ракетама ваздух-земља.

Орао Ј22 је први авион домаће производње које је летео брже од звука, а извршена је његова модернизација, развијена је нова авионика, нишански уређаји, интерфејси за постојеће и нове сензоре, нос авиона је другачији јер носи термовизијску камеру, наводи Танјуг.

Затим су полетали модернизовани МИГ-29 чију је модерницзацију извршио Војно-технички институт и Телеоптик Жироскоп. МИГ-29 добио је нову авионику, нови нишански систем, навигационим систем.

На писти аеродрома у Батајници потом је уследио налет ловачко-бомбардеске авијације у помоћи пешадији у коме су учествовали авиони Орао Ј22 и Г4.

Приказани су противаздушни системи Куб који је модернизован уградњом термовизијске камере, затим модернизована Игла, код које је знатно скраћено време уочавања циљева и омогућено гађање ноћу.

Уследио је заједнички дефиле 63. падобранске бригаде, 72 бригаде за специјалне опереције, припадници Кобри, Војне полиције и то је једна од ретких прилика када су све специјалне јединице ВС биле на једном месту.

Приказ је завршен налетом ваздупловног ешалона, у којем су учествовала два одељења ловачко-пресретачког авиона МИГ-29, два одељења авиона Орао Ј22, Супергалеб Г4 који служе за обуку младих пилота, затим авиони Утва75 домаће производње.

Затим је уследио налет борбених хеликоптера Ми8 које је средњи транспортни хеликоптер, Х145 које је лаки вишенаменски транспортни хеликоптер, Ми35 намењен уништавању противоклопне технике, а налет је завршен налетом два МИГ-29.

Приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" почео је данас, на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници, поводом Дана Војске Србије, а приказу присуствује и председник Србије Александар Вучић, преноси Танјуг.

Приказу "Гранит 2023" присуствују и премијер Мађарске Виктор Орбан, чланови Владе Србије, највише војно руководство и представници верских заједница.

Српска војска спремна је да покаже све што поседује ВС и Министарство одране, а грађани су пре свечаног дефилеа могли да виде шта поседује ВС.

Пре почетка вежбе, интонирана је државна химна, а представници почасне Гарде предали су рапорт председнику Вучићу, који је обишао њене припаднике уз егзерцир.

На приказу је ангажовано је више од 5.000 припадника МО и ВС, више од 2.300 средстава наоружања и војне опреме, као и преко 60 ваздухоплова.

Приказано је најсавременије наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице ВС, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.

Приказ "Гранит 2023" обухвата летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.

У летачком делу програма, између осталог, наступиће авиони и хеликоптери "МиГ-29", "Орао", "Ласта", "Ми-35", "Х-145М" и "Ми-17", а биће приказани и противваздухопловни ракетни системи "ФК-3" и "Панцир", противавионски самоходни артиљеријско- ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи "Корнет", борбена оклопна возила "Милош", "Лазар-3" и "Хамер", самоходна топ- хаубица 155 НОРА, самоходни вишецевни лансер ракета "Огањ", као и савремена оптоелектронска средства.

Посетиоци ће имати прилику да виде дефиле припадника специјалних јединица, који су опремљени најсавременијим наоружањем и војном опремом.

Капије војног аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" отворене су за све грађане од девет до 15 часова, а најатрактивнији део програма почеће у 11 часова.

Улазак на војни аеродром је омогућен из три правца - главни улаз на војни аеродром "Пуковник- пилот Миленко Павловић", улаз у Ваздухопловни завод "Мома Станојловић", као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.

Дан ВС обележава се 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

image