Србија и Балкан

Војска Србије додатно распоређена на посебним местима: Петковић каже да су имали гаранције Кфора

Државно руководство је обишло посебне локације и места током ноћи, они раде свој посао и заштитиће српски народ и своју државу, каже директор Канцеларије за КиМ
Војска Србије додатно распоређена на посебним местима: Петковић каже да су имали гаранције Кфора© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да су припадници Војске Србије додатно распоређени по посебним местима.

"Они су у највишем степену борбене готовости, додатно су распоређени синоћ по посебним местима. Државно руководство је обишло и посебне локације и места током ноћи, они раде свој посао и заштитиће српски народ и своју државу. Ми не изазивамо никакве немире, већ Аљбин Курти, који се сукобљава са голоруким народом", каже Петковић.

Он је додао да Аљбин Курти покушава да изазове рат, јер је то једини начин да избегне своје обавезе преузете потписивањем Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина. Каже и да су током јучерашњих немира повређене 52 особе српске националности, као и 41 припадник Кфора.

"Када погледате све његове акције, за викенд и у петак - насилно увођење лажних градоначелника у четири општине, свима је јасно било да жели сукобе, немире на КиМ, да изазове рат јер је то једини начин да избегне формирање ЗСО", рекао је Петковић.

Наводи да су Срби имали гаранције Кфора да неће дозволити улазак "окупационих градоначелника и српске зграде општинских управа", али да се испоставило да су они заправо асистирали албанским градоначелницима.

Истиче да је протест Срба био миран и да до немира не би дошло да Кфор није почео насилно да помера Србе како би дошао до два оклопна возила са специјалцима косовске полиције.

"Аљбин Курти је директно одговоран за све ово што се дешава. Тамо су били и представници српске листе. И народ који је мирно седео на платоу, сваки досадашњи протест је такав и био, миран. Док су они тако мирно седели, припадници Кфора су почели насилно да померају Србе не би ли дошли до два оклопна борбена возила, у којој су били косовски полицајци, а који су се налазили између кордона Кфора и српског народа, који је мирно седео", рекао је он.

"Јасно је да до свега овога не би дошло да Кфор није употребио силу, бацио сузавац, и тада креће општи хаос, да народ бежи од сузавца, а други узвраћају песницама. Народ је био голорук. Мандат Кфора је био да заштити Србе са КиМ, а они су били тамо да би штитили окупационе гаулајтере који нису имали право и немају право да буду у српским зградама општинских управа. У том општем хаосу након бацања сузавца и у клечећем положају припадник РОСУ полиције почиње да пуца из ватреног оружја и два метка завршавају у телу Гаљака, који је најтеже повређен" каже Петковић.

"До овога не би дошло да Кфор није употребио силу и бацио сузавац, народ је бежао, народ је био голорук. Немамо потребе да се сукобљавамо са НАТО-ом, али мандат Кфора је да заштити српски народ", истакао је Петковић.

Он је истакао и да је обављен низ разговора са многим званичницима и да ће се наставити разговор са њима.

"Пре свега инсистирамо да се пусте још двојица преосталих наших људи који су мирно протестовали испред зграде општине у Звечану, реч је о Радошу Перовићу и Душану Обреновићу, који су одведени у јужну Митровицу и терете их за хулиганство", каже Петковић.

Поручио је да протеривање нашег народа нећемо дозволити и да ће Војска Србије заштитити свој народ.

"Курти је неко ко жели себе да представи као малог Зеленског, а заправо је мали Хитлер који жели да протера српски народ и пуца на српски народ, то му држава Србија неће дозволити", закључио је Петковић.

image