Србија и Балкан

РТ Балкан у Црној Гори дан уочи избора: Досадно само на површини, испод – "рат свих против свих"

Политички аналитичар Бошко Вукићевић сматра да ће "западне амбасаде учинити све да ни у будућој власти не буде заступљена коалиција "За будућност Црне Горе", тј. НСД и ДНП, како би се у што је могуће већој мјери неутралисао српски и про-руски фактор у Црној Гори"
РТ Балкан у Црној Гори дан уочи избора: Досадно само на површини, испод – "рат свих против свих"© Зоран Шапоњић

У Црној Гори је од поноћи на снази предизборна тишина пред сутрашње ванредне парламентарне изборе, мада, ни сама изборна кампања, завршена синоћ, није овог пута била много бучнија од изборне тишине која ће трајати до недељу увече.

Да није било афере са краљем криптовалута До Квоном која је букнула пре неколико дана, за кампању би се данас могло рећи да је била досадна, са До Квоном, на крају, ипак је било мало ватре и помало међустраначког рата.

Или је ово само први утисак?

По поприличној врућини, у Подгорици је данас близу 30 степени, у главном граду Црне Горе на ванредне парламентарне изборе упућују само билборди са којих страначки лидери шаљу поруке као и вести са ТВ екрана и насловне стране новина, међу људима, на улици, предизборна атмосфера и није тако врућа.

"Док смо се борили против Мила и ДПС-а и било је занимљиво, изборе смо чекали као озебао сунце, сад избори немају ту драж... Понуђене листе, програми, обећања, лидери, све је некако исто, све се утопило у сивило. Нуде плате, пензије, радна места, а нама све исто, бољитка нема па нема", каже нам данас у центру Подгорице један од "неутралних" посматрача.

"Мило је прошлост, ови његови још се нешто батргају, али, код нас никад није досадно. Не видим да смо мање подијељени но што смо били и да мање насрћемо једни на друге но што смо насртали за Мила", каже наш други саговорник.

Афера са До Квоном и његовим наводним везама са Милојком Спајићем, лидером Покрета "Европа сад", завршила је у црногорском Вијећу за националну сигурност, тамо је речено да се од Специјалног државног тужиоца очекује да разјасни какве су биле везе До Ковна и Спајића.

Из ПЕС-а, коме се, иначе, дају највеће шансе за победу на изборима, експресно је одговорено да су писмо ухапшеног краља криптовалута писали један подгорички адвокат и један инспектор АНБ-а а све по налогу – Дритана Абазовића.

По Подгорици, нема томе ни пар дана, почело је да се шушка и о могућем хапшењу Спајића који је прекјуче позвао народ, да, ако он буде ухапшен, "не излази на улице".

Спајић до данас поподне није ухапшен, а после афере отворено је питање са ким ће ПЕС формирати владу после малог, тродневног рата са Дританом Абазовићем који је, опет, у коалицији са Алексом Бечићем и "Демократама", и обојица са билборда поред магистрале Бијело Поље – Подгорица сложно поручују – "Храбро се броји".

Понуда, испоставило се, и није тако богата, ако се изузму Дританова и Бечићева коалиција, од крупнијих играча остају тек – ДПС који је од 30 августа 2020. у нокдауну и коалиција Милана Кнежевића и Андрије Мандића који поручују да би прва одлука нове владе требало да буде – отпризнавање Косова.

Са друге стране, неки од ударних песница ДПС-а, претходних дана бранили су Милојка Спајића од Дритана Абазовића.

У Црној Гори никад није досадно. Барем што се политичке сцене тиче.

Стање у држави је, оценили су ових дана неки политички аналитичари у Подгорици, набрајајући ко је кога у протеклих само неколико месеци нападао, ко кога бранио, ко са ким правио коалиције, ко се са ким политички разводио, на ивици "урнебесне комедије", јер, тврде неки од њих, ситуација је само на површини била мирна, испод стола трајао је за ово дана изборне кампање – "рат свих против свих".

"Све поштено, па ко кога превари", описују стање на политичкој сцену Црне Горе дан пред изборе неки од аналитичара.

По анкетама урађеним пре афере "До Квон", Покрету Европа сад предвиђан је резултат од око 30 посто, шта ће бити после афере, видеће се у недељу увече.

После убедљивог Миловог пораза на председничким изборима пре месец дана, ДПС је пао на испод 20 посто, Демократе и УРА имају између 10 и 15 посто, коалицији НСД и НДП ове прогнозе дају само "сигурно изнад 10 посто". Цензус од три посто требало би да пређу и Владимир Лепосавић са својом партијом, коалиција Демохришћана, Праве и Слободне Србије као и Бошњачка странка.

Снежана Јоница, бивша посланица у Скупштини Црне Горе у изјави за РТ Балкан каже да су у ову "предизборну кампању скоро све парламентарне партије ушле тражећи образложења зашто избори треба да се одложе и Бога молећи да се то и деси". Дакле "неспремне за изборе и неспремне за упечатљиву промјену односа снага након тих избора".

По њеном мишљењу, "до последњег тренутка се чекало хоће ли нови председник Црне Горе или Уставни суд "чаробним штапићем" дан суочавања са новом реалношћу на политичкој сцени, како многи данас зову изборе, који ће се одржати у недељу – "помјерити макар до јесени".

"Чекајући недочекано партије су посланичке листе и коалиције, као најкритичнији моменат у раду сваке партије у Црној Гори, склапале у задњи час и онда су почели да испливавају сукоби, незадовољства, прљав веш итд. Суочени са чињеницом да је порука грађана да су сити старих и истрошених прича и дугогодишњих актера на политичкој сцени, јасно послата на предсједничким изборима – уз додатни политички земљотрес који је изазвало повлачење Ђукановића са позиције предсједника, што је одузело 'концепт кампање' највећем броју партија које су годинама 'политички живјеле' нападајући њега, а не промовишући себе – своје кадрове и своју политику, све партије су покушале да прате тренд промјена али очигледно је да је код скоро свих то нужност а не изграђена свијест о потребним промјенама, па су и промјене козметичке", каже Јоница.

Она подсећа да је мај донео "прва изненађења и то је, ових дана сви кажу, за грађане и медије био најинтересантнији дио једне потпуно неупечатљиве и врло кратке кампање".

"Раскинути су дугогодишњи политички бракови, нужно или споразумно вријеме ће показати, престао је да постоји ДФ којем се мора признати да је, макар по томе како су то презентовали јавности до овог тренутка, направио најгосподскији развод на политичкој сцени ЦГ и ако тако остане и након избора заслужују заиста велико поштовање због тога", рекла је Јоница.

"НОВА и ДНП су остали заједно задржавајући за себе име широке коалиције која им је 2020. донијела власт. Позицију носиоца листе заузео је Милан Kнежевић извјесно најпопуларнији политичар у овом блоку, којег грађани сматрају најискренијим политичарем у тој структури, воле да га гледају због његовог необичног, духовитог и народу питког начина политичког говора, али га један дио бирача који га је обожавао као опозиционог политичара и који га данас воли слушати неће гласати, јер сматра да он не може бити власт из различитих разлога", додала је она.

Јоница прогнозира да ће "један део бирача ове коалиције извјесно гласати листу Владимира Лепосавића, који се пројектује као нови лидер 'српске приче' али упакован другачије од ДФ лидера и билдован за ову улогу од тренутка кад је смијењен из Владе Здравка Kривокапића због одговора о својем односу према Сребреници".

"Склопљени су нови политички бракови између оних чије су релације задње годину-двије личиле на најдраматичнију шпанску серију - Демократе и УРА су у периоду од годину дана од бруталних међусобних напада и увреда дошли, многи кажу, под диригентском палицом из дипломатских кругова и неких медијских концерна, до еуфоричне љубави крунисане коалицијом 'Храбро се броји' која се покушава представити као антимафија коалиција. Ова коалиција ће пружити УРИ опстанак на политичкој сцени са бројем мандата који ни теоретски не би могла да има да је изашла сама јер би тада била на ивици цензуса и поред свих полуга моћи којима располажу од 2020. године, али ће направити значајну штету Демократама, за коју ће вријеме приказати колико је дугорочна и је ли поправљива", оценила је она.

"Мислим да су Демокарате већ осјетиле коју цијену плаћају овом коалицијом и да ће већ у понедељак почети ограђивање од УРЕ, а од изборног резултата односно пада зависи колико ће драматичан бити тај развод", додала је Јоница.

Она предвиђа да ће СНП, ПЗП и СДП "након дугог постојања на овим изборима скупо платити своје грешке и циљ кампање им је да преживе, што је тешко могуће“.

По њеним речима, ДПС са коалиционим партнерима, доживео је први пут од кад постоји, да донесе одлуку о коалицији, а да онда након што усвоји састав коалиције – попије "политичку корпу" од једног партнера – СДП".

"Са циљем окупљања што шире коалиције ДПС је обезбједио платформу СД-у да се о њиховом трошку реформише, па ће пад броја мандата ДПС бити још упечатљивији јер је уступио партнерима више мјеста него што им припада, а лако се може десити да их ти исти партнери "преваре" с другима одмах после избора, ако им се пружи могућност", каже наша саговроница.

По њеној оцени, "Покрет Европа сад" ће, "извесно, освојити највећи број мандата", и оно што јесте феномен, сматра Јоница, је што та странка узима бираче од свих без обзира на којем се политичком блоку налазе. 

"Такође, упечатљиво је да је 'Европа сад' наметнула политички дискурс ове кампање – јер су сви други кад су видјели како се прича о повећању плата исплатила 'Европи сад' на локалним и Јакову Милатовићу на предсједничким изборима, почели да се баве економским темама – наравно највећи дио њих неспремно – па се обећавају куле и градови, такмиче се ко ће обећати веће плате или пензије, али нико не објашњава како ће то да уради", сматра Јоница.

Она мисли и да афера До Квон "Спајићу у овом тренутку доноси само нове гласове, јер се ствара утисак да је Абазовић спреман на све само да који дан дуже остане премијер, а два пута у пет месеци атак на истог политичара (Спајића) са свих страна ствара слику да се сви боје од његовог раста и њему додатно диже рејтинг".

"Међутим, Спајићу политички конкуренти тешко могу наштетити колико он сам себи, јер ништа није научио из прошле лекције и показало се опет да нема добар кризни менаџемент. Општи је коментар да би му се највише исплатило да ћути док га нападају, јер тада највише расте, али кад почне да се брани – тај раст се зауставља, јер он то ради на погрешан начин", каже Јоница.

Наша саговорница процењује да, ако бројке то омогуће, највероватније је да Спајић формира Владу коју ће чинити ПЕС, мањинске странке и Демократе, а, евентуално ту може да се нађе и Лепосавић, ако како се очекује прође цензус, и ако Спајићу "дипломатски кругови" дозволе да га пусти у Владу због става о Сребреници. Јоница сматра да је УРА последњим потезом елиминисала себе из Владе, изузев ако утицај странаца на Спајића буде јачи од личног самопоштовања.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић сматра да се за "прве парламентарне изборе након пада аутократског режима у Црној Гори не може рећи да представљају и прво слободно изјашњавање грађана.

"Наиме, и поред одласка ДПС -а с власти, након три деценије замаскиране диктатуре, разне нове власти, како извршне тако и законодавне, нијесу учиниле довољно како би сваки нови избори били слободни и демократски. Прије свега, није довољно учињено у погледу прочишћавања и довођења у ред бирачких спискова, а и у многим другим пољима", каже Вукићевић у изјави за РТ Балкан.

По његовим речима евидентно је да западни центри моћи желе да сачувају пресудну улогу у оквиру црногорског политичког система - какву су увијек и имали након осамостаљења Црне Горе.

"У том смислу, западне амбасаде се на све могуће начине труде да и будућа извршна власт буде оформљена од стране оних који су њихови беспоговорни послушници, како програмским опредељењима, тако и конкретним дјеловањима. Дакле, амбасаде не желе никакву врсту дисконтинуитета, већ потпуну лојалност било које црногорске Владе у наведеном контексту. Уосталом, и од нове Владе ће захтијевати оно што су добијале од вишедеценијског криминогеног режима Мила Ђукановића, потом и од краткотрајне власти конвертита Здравка Кривокапића, који је издао жељу и вољу народа који га је изабрао, а на крају и од владе Дритана Абазобића", рекао је Вукићевић.

"Треба имати у виду да западни центри моћи за реализацију овог плана, односно за одржање постојећег колонијалног статуса Црне Горе, често праве кораке и притиске на многе домаће актере и институције који излазе из граница дозвољеног. Самим тим се додатно угрожава регуларност изборног процеса", упозорио је он.

Вукићевић сматра да ће "западне амбасаде учинити све што је у њиховој моћи да ни у будућој власти не буде заступљена коалиција 'За будућност Црне Горе', тј. НСД и ДНП, како би се у што је могуће већој мјери неутралисао српски и про-руски фактор у Црној Гори“.

"За сами процес демократизације у држави је, стога, од суштинске важности да управо коалиција "За будућност Црне Горе" оствари довољно добар резултат како би био осујећен пројекат дириговане демократије, тј. наставак постојећег стања", навео је Вукићевић.

Он мисли и да на пројекције западних адреса може утицати и новонастала "крипто - афера" која се везује за лидера ПЕС-а, Милојка Спајића, јер су многи руководиоци те партије најавили да је након ње немогућа било која врста пост-изборне сарадње са покретом УРА, одлазећег премијера Абазобића.

"У том контексту, неки аналитичари помињу могућност постизборне коалиције ПЕС-а са криминогеним ДПС-ом. Иако та варијанта дјелује као мало вјероватна, искуство нас је научило да у оквиру црногорског политичког система ништа није немогуће", сматра Вукићевић.

Он даље процењује да "популистички талас којим је Покрет 'Европа сад' запљуснуо Црну Гору, пре свега оне који су најсиромашнији али и многе друге који су разочарани дјеловањем традиционалних странака - допринијеће да управо тај субјект оствари најбољи резултат на овим изборима".

"Да ли ће такав резултат бити толико добар да измами осмјехе западних покровитеља, сазнаћемо у недјељу увече. Понављам, за саму демократизацију друштва било би од користи да западни покровитељи не буду претјерано задовољни.Нека моја прогноза је да ПЕС освоји 25-30 одсто, посрнули ДПС 20-25 одсто, ЗБЦГ 15-20 одсто, а коалиција Демократа и УРА 10-15 одсто", закључујуе Вукићевић.

image