Србија и Балкан

Црна Гора зове ФБИ у помоћ: Не могу да се изборе са лажним дојавама о бомбама

Нови талас претњи бомбашким и другим нападима почео је у четвртак рано ујутро када је за само неколико минута мејл са узнемирујућом поруком: "Експлозив у згради", стигао на адресе најмање 120 црногорских школа и институција
Црна Гора зове ФБИ у помоћ: Не могу да се изборе са лажним дојавама о бомбамаGetty © Octavio Jones

Управа полиције Црне Горе затражила је данас помоћ од Федералног истражног бироа (ФБИ) како би покушали да уђу у траг, која организација или појединац стоји иза серије претећих мејлова, који су у протекла два дана стизали на адресе готово свих школа, вртића и институција у Црној Гори.

Подгоричким "Вијестима" је у врху Управе полиције речено да они у овом тренутку немају податак одакле претећи мејлови стижу, те да су због тога тражили помоћ и од америчког ФБИ.

"У комуникацији са том обавештајном агенцијом нам је речено да ће бити тешко да се открије ко стоји иза серије узнемирујућих претњи", рекао је саговорник из полиције.

Осим Управе полиције и Агенције за националну безбедност у потрагу за пошиљаоцима претећих мејлова, који већ два дана покушавају да паралишу систем у Црној Гори, укључене су и полиције и службе региона, али и Европе.

Нови талас претњи бомбашким и другим нападима почео је у четвртак рано ујутро када је за само неколико минута мејл са узнемирујућом поруком: "Експлозив у згради", стигао на адресе најмање 120 црногорских школа и институција.

Према незваничним информацијама "Вијести", први мејл са претећом садржином, исписаном на ћирилици, стигао је у једну од никшићких школа и у Скупштину Црне Горе, где је наведено да ће наводно "бомбаши самоубице извршити детонације у наредних неколико минута"...

Лажне претње послате су са адресе - стеалтхyпост.орг, а у обраћању пошиљаоци су навели да су "Алахови ратници уједињени у организацији - Риадус".

"Најављујемо почетак специјалне операције уништења Црне Горе", писало је у уводном делу претећег мејла.

У четвртак у поподневним часовима нови претећи мејлови стигли су на адресе још 40-ак институција, махом судова и тужилаштава, због чега су канцеларије евакуисане, а полиција након прегледа утврдила да су претње биле лажне.

Претње бомбашким нападима наставиле су се и јутрос, а мејлови са две различите узнемирујуће поруке, према незваничним информацијама, стигли су на око 140 адреса институција.

Током јутра мејлови су стигли и на адресе вртића, тако да су деца евакуисана нешто после 9 часова.

image
VV inauguration
banner