Србија и Балкан

Црна Гора дан после избора: Следи постизборна бура, пред мандатаром тешки задаци

Милојко Спајић, носилац листе ПЕС потврдио је ноћас да у владу може са свима осим са ДПС-ом и ГП УРА Дритана Абазовића, са ДПС-ом неће ни Милан Кнежевић ни Алекса Бечић, питање хоће ли ПЕС владу са ЗБЦГ?
Црна Гора дан после избора: Следи постизборна бура, пред мандатаром тешки задаци© R.R./ATAImages

После мирног, чак досадног изборног дана, сличне изборне кампање која је трајала тек три недеље, праве бонаце, Црну Гору, после синоћ и ноћас објављених изборних резултата, сасвим је извесно, чека –постизборна бура.

Ако се у обзир узме расподела посланичких мандата, прве изјаве актера, бројне комбинације које су од протекле ноћи отворене, будући мандатар нове владе Црне Горе, ма ко то био, мораће наредних недеља и месеци да решава тешке задатке, безмало нешто што би математичари у две речи назвали – квадратуром круга.

Са друге стране, неки саговорници РТ Балкан са дужим искуством на политичкој сцени Црне Горе синоћ су били уверени да би све, ако би било добре воље на свим странама, могло да се реши за – једну ноћ. Други су пак уверени да је Црна Гора после ванредних парламентарних избора 11. јуна 2023. ближа новим ванредним изборима, петим за годину дана него – стабилној влади. Или, можда мањинској влади?

Ови други мисле да је тренутна политичка ситуација у држави једначина са превише непознатих да би се ишта извесно и одрживо на дуже стазе могло закључити.

Проста математика говори да би владу могли формирати ПЕС и ДПС али, Милојко Спајић синоћ је децидно рекао да његова странка ни у ком случају неће у коалицију са ДПС-ом.

Парламентарну већину могли би саставити и ПЕС, коалиција Бечића и Абазовића и "За будућност Црне Горе" Милана Кнежевића, али је, опет Спајић, ноћас рекао да осим са ДПС, не може у коалицију ни са Дритановим ГП Ура... Треће питање, али не и по важности јесте хоће ли ПЕС у владу са ЗБЦГ Милана Кнежевића?

Још увек прелиминарни резултати говоре да ће највише посланика, 24, у новом скупштинском сазиву имати Покрет Европа сад, у коалицији са неколико мањих покрета, грађанских иницијатива. Следећа по снази је странка бившег председника Црне Горе и бившег председника ДПС-а Мила Ђукановића која је освојила 21 мандат.

На трећем месту је коалиција "За будућност Црне Горе" Милана Кнежевића са 14 мандата, док су Алекса Бечић и Дритан Абазовић освојили 12 посланичких места. У парламенту су и Бошњачка странка са 6 мандата, две албанске коалиције са два, односно једним мандатом и Хрватска грађанска инцијатива са једним посланичким местом.

Нешто пре поноћи огласио се и Владимир Лепосавић, носилац изборне листе Народног покрета "Правда за све" који је саопштио да је и његова странка "остварила парламентарни статус" али ова изјава Лепосавића за сада није добила званичну потврду.

Распоред у парламенту који већ на први поглед отвара безброј могућности за комбиновање, рекомбиновање, договарање, преговарање, надгорњавање... Ако се свему дода до сада сасвим видљива улога западних амбасада у креирању црногорске политичке сцене, све постаје још два пута замршеније.

Ако у читавом замешатељству и једначини са безброј непознатих нека константа постоји, и ако су се неки сигнали већ појавили, многи су склони да их виде у првим изјавама носилаца изборних листа које су стигле који сат по затварању биралишта. Мада, они искуснији, са дужим стажом на политичкој сцени Црне Горе нису баш склони да у првим изјавама политичара препознају било какве константе. Они те прве политичке изјаве пре тумаче као пипање терена пред рововске борбе које предстоје. Јер, кажу ови, у Црној Гори је све могуће и ништа није немогуће.

У протеклој и те како занимљивој ноћи, први је ногу повукао Милојко Спајић, носилац листе Покрета Европа сад коме је афера за корејским краљем крипто валута ухапшеним у Црној Гори, могуће је, скинула неки проценат гласова, поруком да његова странке неће коалицију са ДПС-ом и - Грађанским покретом УРА Дритана Абазовића.

Спајић је ово обећање, током првог обраћања новинарима и јавности поновио чак два пута, тек да подвуче да чврсто стоји иза оног што говори.

Спајић је рекао како очекује да се влада што пре формира и да ће „разговарати са свима који деле – њихове, односно вредности Покрета Европа сад. Упитан хоће ли онда, ако већ неће са ДПС-ом и Уром, коалицију правити са јединим преосталим партнером, коалицијом "За будућност Црне Горе", Спајић је рекао да је то "питање за сутра", а онда је ипак неке одговоре на то питање и начео:

"Мислим да се никада у Европи није десило да ванпарламентарна странка која постоји 10 месеци, победи на изборима и то оне који су узурпирали све ресурсе ове државе – ДПС у прошлости и УРА сада. Јутро је паметније од вечери. Ако је неко на супротном фону групације 'За будућност Црне Горе', то сам вероватно ја. Што се мене лично тиче ту је одговор јасан, али програмски принципи су најбитнији и морамо видјети ко се слаже са нашим програмским принципима – ко су људи који хоће да спроведу план 'Европа сад' да Црна Гора уђе што пре у ЕУ…", образложио је Спајић.

За нијансу блажа била је изјава Анеђеле Јакшић Стојановић из Спајићеве странке која за ТВ Вијести рекла да ПЕС неће формирaти владу са ДПС-ом, али да за листом ЗБЦГ – хоће и додала да је велика разлика између ДПС и ЗБЦГ.

Она је рекла и да ако се докаже да УРА има везе са случајем До Квон, онда су се дисквалификовали из преговора о формирању нове владе са ПЕС.

Кнежевић: Нећемо дозволити да нас неко преваспитава

Тек који минут касније, у изборној ноћи, док су резултати са биралишта још пристизали, Милан Кнежевић је одговорио да није "никакав Чечен", односно да је "он из Зете исто толико Европејац колико је Милојко Спајић из Пљеваља".

"Стабилне, демократске, европске владе нема без коалиције ЗБЦГ. Спремни смо на разговоре са свим конституентима тридесетоавгустовске већине који се сад налазе у парламенту. Позивамо их да не повлаче сепаратне потезе и да не преговарају о неким њиховим модалитетима, што би довело до нестабилности. Онима који желе стабилност шаљем поруку - да не улазе у било какву врсту аранжмана која ће ићи у сценарије које смо гледали након 30. Августа 2020. године", рекао је Кнежевић, додао да је и даље "Србин, који говори српским језиком, иде у СПЦ, и то ће бити и сутра".

Кнежевић је даље, већ у помирљивијем тону изјавио да очекује да их ПЕС позове на разговоре "или да ми позовемо њих", као и да је његова коалиција "спремна на мораторијум на сва питања која ова два политичка блока деле али да нису спремни да их било ко преваспитава.

"Исто као што ПЕС има своје принципе, тако и ми имамо своје. Нико нема монопол да формира Владу без озбиљних компромиса. Ако неко жели да иде с ДПС-ом и изопштава српски народ, онда то води озбиљној нестабилности", поставио је ноћас Kнежевић прве оквире преговарачког процеса.

Онда је додао и да је коалиција "За будућност Црне Горе" -привржена учлањењу Црне Горе ЕУ, и да европске интеграције имају највећи приоритет.

"Суштина је само да ли ће неко сутра да оде у амбасаду да пита шта да ради даље. Ми нећемо ићи, хоћемо само да се испоштује изборна воља грађана", рекао је Кнежевић, додао да се по питању "европејства не би се померио ни Борељу", а камоли некоме ко хоће да му тестира колико његов ДНK има европске крви.

Алекса Бечић који је у коалицији са Дританом Абазовићем у првој изјави, када су резултати постали сасвим јасни, рекао је да стабилне владе и стабилне парламентарне већине нема без његове и Дританове коалиције "Храбро се броји".

"Црној Гори треба што шира парламентарна већина", рекао је Бечић и затим, као и Спајић потврдио, поновио да са ДПС-ом неће вршити власти у било ком формату.

Други члан ове коалиције Дритан Абазовић говорећи после Бечића изјавом је назначио како не планира у опозицију, рекавши да ће ова коалиција бити окосница нове Владе Црне Горе, као и да је циљ – "инклузивно друштво".

Kоментаришући изјаву Милојка Спајића да ПЕС неће са УРА- ом нову владу, Абазовић је, већ у свом маниру рекао да "Владу имамо, чекамо парламент".

"Спајић је добио највише, нек је састави", поентирао је Абазовић ипак се оградивши да је "прерано причати о комбинаторикама".

"Kо год жели национални интерес да стави на прво место, наш је партнер. Ми не видимо стабилну Владу у којој ми не учествујемо. За нас нису прихватљиви само људи који имају везе са организованим криминалом и корупцијом", казао је он.

Што се тиче ДПС коме су из из ПЕС и из "Храбро се броји" и из коалиције "За будућност Црне Горе", поручили да са њима никако неће у Владу, и они су се огласили поруком да су и даље "најјачи политички субјект у Црној Гори".

Као и из других страначких табора, и из ДПС-а поручили су да без њих нема "стабилне, реформске и европске владе", да ће они "диктирати темпо политичких процеса у Црној Гори", као и да ће они бити ти који ће "увести Црну Гору у ЕУ".

Иако је Мило Ђукановић, доскорашњи лидер ДПС само који сат раније упитан да ли може бити нови премијер, ако резултати избора до омогуће рекао да је то "далека тема" из ДПС су синоћ потврдили да "премијер може бити и из њихове странке".

Снежана Јоница, бивша посланица у Скупштини Црне Горе дан уочи избора у изјави за РТ Балкан оцењује је да ће нову владу, ако бројке то омогуће, највероватније формирати Спајић и да ће је чинити ПЕС, мањинске странке и Демократе, а, евентуално ту може да се нађе и Лепосавић, ако прође цензус, и ако Спајићу дипломатски кругови дозволе да га пусти у Владу због става о Сребреници. Јоница сматра да је УРА последњим потезом елиминисала себе из Владе, изузев ако утицај странаца на Спајића буде јачи од личног самопоштовања.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић, у изјави за РТ Балкан, такође дан пред изборе рекао да се "западне амбасаде на све могуће начине труде да и будућа извршна власт буде оформљена од стране оних који су њихови беспоговорни послушници, како програмским опредељењима, тако и конкретним деловањима".

Он је додао као сматра да ће западне амбасаде учинити све што је у њиховој моћи да ни у будућој власти не буде заступљена коалиција "За будућност Црне Горе", тј. НСД и ДНП, како би се у што је могуће већој мери неутралисао српски и про-руски фактор у Црној Гори.

image