Србија и Балкан

Дигитализација здравственог система се ближи крају: Нови систем укида листе чекања?

Лекари ће у сваком тренутку имати увид у слободна места у здравственим установама широм Србије, а највећи актуелни проблем здравствених установа, односно то што је свака "острво за себе", биће уклоњен, каже помоћник министарке здравља за дигитализацију Ђуро Радовић
Дигитализација здравственог система се ближи крају: Нови систем укида листе чекања?Getty © Adam Berry/Getty Images

Израда новог закона о медицинској документацији и закона о здравственом осигурању налазе се у завршној фази, а могли би бити усвојени већ на јесен, верују надлежни.

Ови закони су предуслов за дигитализацију здравственог система у Србији, што би требало да олакша комуникацију између здравствених установа, омогући лекарима више времена за рад са пацијентима због поједностављеног начина вођења документације, и смањи, или чак потпуно укине листе чекања, пишу "Новости".

Интегрисани здравствени систем, који се заснива на е-картону грађана, значи да ће лекари имати увид у слободна места у здравственим установама широм Србије.

Једна база података за све осигуранике

Нови систем подразумева да и државни и приватни и војни осигураници буду у једној бази података, а он ће се заснивати на потпуно новој јединственој шифри пацијента која није ни ЛБО ни ЈМБГ, каже за "Новости" помоћник министарке здравља за дигитализацију Ђуро Радовић.

Како наводи, дигитализација би могла да отклони оно што сматра да је највећи проблем здравства у Србији, односно то да је свака установа "острво за себе."

"Свака болница, центар или дом здравља чува податке на свом серверу, без могућности да нека друга здравствена установа приступи њима, што у великој мери отежава сарадњу, успорава дијагностику и подиже цену здравствених услуга", каже Радовић.

Он додаје да грађани не би требало да страхују од "пада система" и безбедности личних података јер, како наводи, ниво техничких и безбедносних стандарда на највиши ниво успостављањем Државног дата центра у којем ће подаци бити похрањени, а који описује као један од најсавременијих центара у региону.

image