Србија и Балкан

Додик: Затражио сам од владе закон о спречавању говора мржње

Пошто је Сенад Хаџифејзовић у емисији позвао на његово убиство, српски члан Председништва БиХ затражио измене Кривичног закона и проширење кривичних дела против уставног поретка
Додик: Затражио сам од владе закон о спречавању говора мржњеwww.globallookpress.com © Kremlin Poo

Председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик огласио се поводом инцидента на сарајевској ТВ "Фејс", када је власник ове телевизије Сенад Хаџифејзовић јавно позвао на Додиково убиство.

Српски члан председништва Босне и Херцеговине је на Твитеру написао да је затражио да буду припремљени закони о спречавању ширења лажних вести и о спречавању говора мржње, као и измене и допуне Кривичног закона са увођењем клевете и увреде и проширење кривичних дела против уставног поретка.

Додик је нагласио је да треба припремити и усвојити нови закон о раду и поступању представника Републике Српске на заједничком нивоу.

До спорне изјаве је одшло када је водитељ у Централном дневнику "Фејс" телевизије разговарао са аналитичарем Душаном Јањићем на тему шта да се ради са Додиком.

"Када говориш да је Додик лутајући дрон, бајрактар и да је опасан као такав, да може да изазове сукобе, не мислиш да би Вучић требало да реагује? Да га смири, смени, али и да реагује неко са Запада. Европа никаква, немачку улогу си објаснио, али Америка? Да ли би требало да га се шта, како? Смени, смири, убије?" упитао је Хаџифејзовић госта током разговора.

Након тога, министарство унутрашњих послова Републике Српске обавестило је дежурног тужиоца Тужилаштва БиХ о претњама које је водитељ и власник сарајевске "Фејс" телевизије Сенад Хаџифејзовић упутио српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику. Хаџифејзовић је у својој емисији позвао на убиство Додика. 

Водитељ је у међувремену објавио саопштење у којем оптужује друге људе, за "монтирани видео-снимак" и наводи да је уместо речи "убити" изговорио реч "умирити".

"Дежурни тужилац Тужилаштва БиХ затражио је да полицијски службеници МУП Републике Српске све информације којима располаже доставе Државној агенцији за истраге и заштиту, као и да се Тужилаштву БиХ достави извештај о предузетим мерама и радњама, што је и учињено", наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Ригорозна казна против "Фејс" ТВ

Директор босанскохерцеговачке Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Драшко Милиновић најавио је да је РАК по службеној дужности покренуо поступак против тог медија.

"То ће бити скраћени поступак с обзиром да је, већ на први поглед, потпуно јасно да је прекршен Кодекс о пружању аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија", оценио је Милиновић, пренео је klix.ba.

Он је најавио да ће врло брзо, чим се скраћени поступак заврши, бити изречене одговарајуће мере и казне.

"Сада ће то вероватно ићи ка највишој могућој новчаној казни, с обзиром да је то прва мера упозорења да се овакве ствари не би дешавале, али уколико се овако настави, а ми смо кроз наше анализе у РАК-у већ видели да "Фејс" телевизија прелази одређене границе, бојим се да ћемо посегнути за најригорознијим мерама, у складу са Законом о комуникацијама",  закључио је Милиновић.

image