Србија и Балкан

Милорад Додик је нови председник Републике Српске

Извештај о поновном бројању гласова је усвојен са шест гласова за и једним против
Милорад Додик је нови председник Републике Српске© Танјуг/Милош Миливојевић

Милорад Додик проглашен је новим председником Републике Српске након што је завршено поновно контролно бројање гласова за председника и потпредседнике, саопштила је чланица ЦИК-а Вања Бјелица Прутина на седници овог тела.

"Нема дилеме ко је победник за ниво председника Српске након контролног бројања, а то је Милорад Додик. Ово контролно бројање би требало би да му иде у прилог како би се утврдило чињенично стање", рекла је она и додала да је потврђена народна воља.

Нагласила је да, када је реч о контролном бројању, највише говори о нивоу потпредседника Српске јер за тај ниво само један глас може да буде одлучујући.

Извештај о поновном бројању гласова је усвојен са шест гласова за и једним против, те је јасно да неће бити понављања избора.

Члан ЦИК-а Владо Рогић казао је да нема времена ни средстава за поновно одржавање избора, као и да није могуће понављати изборе због неколико неправилности јер би се то онда радило заувек.

Хаџиабдић: Контролно бројање утврдило изборну вољу

Чланица ЦИК-а Бих Ирена Хаџиабдић напоменула је да су утврђени резултати избора за целу БиХ и да ће ситуација бити иста колико год пута бројали.

"И да поништимо резултате, поново би могло да нам се догоди исто. Најбитније је да ли се воља бирача преправљала, а ја из ових налаза нисам видела да нешто указује на то", рекла је Хаџиабдић.

Приметила је да је изборни процес обележен низом мањаковости, који су претежно техничке природе, као и да су обрасци били најпроблематичнији аспект.

"Било је много проблема са проналаском материјала и уопштено јако пуно проблема са контролним бројањем. Наше контролно бројање је утврдило изборну вољу за председника и потпредседника Републике Српске и, поред хаоса са материјалом, оно што смо пронашли могу бити утврђени резултат за изборе."

image
VV inauguration
banner