Србија и Балкан

Влада дала сагласност: Оснива се заједничка фирма Србије и Мађарске за гас

Сутра ће бити потписан споразум о оснивању заједничког предузећа између 'Србијагаса' и мађарске електропривреде МВМ око заједничког наступања на српском тржишту када је трговина гасом у питању
Влада дала сагласност: Оснива се заједничка фирма Србије и Мађарске за гас© ФОТО ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ

Влада Србије донела је решење о давању претходне сагласности на оснивање привредног друштва заједничког предузећа Србије и Мађарске за гас - "СЕРБХУНГАС д.о.о".

"Даје се претходна сагласност на оснивање привредног друштва 'СЕРБХУНГАС д.о.о'  Нови Сад, Република Србија, у складу са Одлуком број 01-04-35/187-9, коју је донео Надзорни одбор Јавног предузећа 'Србијагас', Београд, на седници од 25. априла 2023. године", наводи се у решењу владе које је потписала премијерка Ана Брнабић, а објавио "Службени гласник".

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је Танјугу да ће сутра, на Стратешком савету за сарадњу Србије и Мађарске на Палићу, бити потписан споразум о оснивању заједничког предузећа између 'Србијагаса' и мађарске електропривреде МВМ око заједничког наступања на српском тржишту када је трговина гасом у питању.

Мали је рекао да ће сутра бити потписан велики број споразума за даље јачање сарадње две земље.

"Ми ћемо потписати неколико веома важних споразума: за сарадњу у области царина, размену информација, а на томе радимо и додатно када је ПДВ у питању, у области развоја путне инфраструктуре, затим у области одбране и у вези са унутрашњим пословима. И што је мени посебно важно, потписаћемо споразум о изградњи нафтовода којим ћемо повезати нашу рафинерију у Новом Саду са Мађарском, чиме себи дајемо могућност да, осим (нафтоводом) 'Јанафом' преко Хрватске, добијамо сирову нафту за наше рафинерије преко нафтовода 'Дружба', који иде и преко Мађарске", рекао је Мали.

image