Србија и Балкан

Додик: Гласање БиХ у Савету Европе је кршење Дејтонског споразума

Ако је јасан став да самопроглашено Косово није признато, онда се према томе сви морају тако да односе. У БиХ о спољној политици одлучује Председништво, па је и за ту одлуку била потребна сагласност и других, поручио је председник Републике Српске
Додик: Гласање БиХ  у Савету Европе је кршење Дејтонског споразума© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Босна и Херцеговина била је једна од земаља које су остале уздржане током гласања о стављању у процедуру захтева "Косова" за пријем у Савет Европе, а председник Републике Српске Милорад Додик такав поступак амбасадора БиХ у тој организацији оценио је као доказ сталног кршења Дејтонског споразума и Устава те државе.

"Ако је јасан став да самопроглашено Косово није признато, онда се према томе сви морају тако да односе. У БиХ о спољној политици одлучује Председништво, па је и за ту одлуку била потребна сагласност и других. Они сами не поштују себе, а очекују да их други поштују", рекао је Додик, а пренео РТРС.

Он је истакао да је амбасадор БиХ гласао без сагласности Председништва БиХ, мимо утврђених процедура.

Додик је поновио да Република Српска не признаје самопроглашено Косово, нагласивши да је гласање амбасадора некоректно и неприхватљиво, те да се заобилажењем утврђене уставне процедуре и инструкцијама базираним на личним проценама, непрестано наноси штету како Србима у БиХ, тако и у региону.

Председник Републике Српске је рекао да они који заговарају такав приступ захтевају да Србија поштује територијални интегритет БиХ, а чим им се укаже прилика спремни су да уруше интегритет Србије и допринесу њеној сатанизацији.

"То је неприхватљиво. Република Српска не признаје самопроглашено Косово и било какав статус у било каквим организацијама", истакао је Додик.

На одлуку БиХ током гласања у Савету Европе осврнуо се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислите када би се Република Српска сада пријавила за чланство, каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

На гласању у Комитету министара Савета Европе, Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска рекле изјасниле су се против захтева Косова, док су Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ биле уздржане. Јерменија није гласала. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner