Србија и Балкан

Министар Мали: ЕКСПО нам доводи три милиона гостију

Министар Синиша Мали је рекао да се очекује више од 100 земаља учесница, десетак међународних организација, од пет до десет корпоративних павиљона
Министар Мали: ЕКСПО нам доводи три милиона гостију© Tanjug/Strahinja Aćimović

Укупан процењени економски ефекат манифестације ЕКСПО 2027. у Београду је 1,1 милијарда евра.

Очекујемо више од 100 земаља учесница, десетак међународних организација, од пет до десет корпоративних павиљона. Такође, очекујемо да ће Београд и Србију у том периоду посетити око три милиона људи, рекао је у разговору за "Политику" Синиша Мали, потпредседник владе, министар финансија и председник Радне групе за израду и подношење кандидатуре за организацију Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

Из Париза је прекјуче стигла вест да је Србија победила у трци за домаћина ове престижне манифестације, у конкуренцији неколико веома јаких кандидата.

"Сви знамо да је географски положај наше земље веома повољан, због чега се налазимо у непосредној близини огромног тржишта, које чини 460 милиона људи", истиче министар Мали.

"Или, подељено у два сегмента - тржиште региона од 66 милиона људи у радијусу од 500 километара, односно максимално шест сати вожње и међународно тржиште од 400 милиона људи у радијусу од 1.250 километара, односно два сата лета авионом", истиче Мали.

Подсећа да су у конкуренцији били Шпанија (Малага), Минесота (САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Балироче (Аргентина).

"Гласање је имало укупно четири круга и Србија је победила у сваком", истакао је Мали.

На питање шта подразумева ЕКСПО 2027. и имамо ли довољно времена да се спремимо, Мали каже да имао, али да га нећемо губити већ да се одмах креће са реализацијом овог великог пројекта, који ће нашој земљи донети прилив новца, инвестиције, даљи развој туризма, нове послове за нашу привреду, нова радна места.

"ЕКСПО значи већи привредни раст и још снажнију економију, јер ће наша земља током одржавања специјализоване изложбе бити у фокусу светске јавности", каже Мали.

Наглашава да ћемо у свет послати слику из Београда.

"Показаћемо да смо град и земља могућности, која се развија, напредује, незаустављиво иде даље", истакао је Мали.

Најваљује да ће ЕКСПО изложба бити одржана поред будућег Националног стадиона у Сурчину, на простору који је саобраћајно одлично повезан између београдске обилазнице и ауто-пута "Милош Велики", у близини аеродрома "Никола Тесла".

Најавио је да ће се градити и павиљони за земље учеснице и смештајни капацитети за учеснике манифестације.

Како каже након изложбе остаје могућност да се тај простор трансформише и да се део комплекса, намењен смештају учесника, употреби за решење стамбеног питања одређених категорија грађана.

Каже да је тема изложбе ЕКСПО с којом је Србија однела победу "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све / Play for Humanity - Sport and Music for All".

Изложба ће трајати три месеца у периоду од 15. маја до 15. августа 2027. годие.

"У кампањи наше земље учествовали су велики спортисти, уметници, доктори, попут Новака Ђоковића, Милице Мандић, Тијане Богдановић, Стефана Миленковића, Микија Манојловића, Лене Ковачевић, професора Ранка Рајовића", нагласио је Мали.

На питање колико су трајале припреме и шта је све било потребно да се организује добар наступ, Мали истиче да су припреме за саму кандидатуру трајале месецима.

"Веровали смо у потенцијале наше земље, знали смо да ми то можемо и да морате да будете храбри да би остварили своје снове", нагласио је министар Мали.

"Након подношења кандидатуре, имали смо неколико презентација пред делегатима Међународног бироа за изложбе (БИЕ), где смо представили нашу идеју. Такође, представници БИЕ су долазили у Београд, где сам им био домаћин, а том приликом су посетили и локацију на којој ће бити одржан ЕКСПО. Одржано је и на стотине састанака и разговора с представницима других земаља, којима смо такође представили потенцијале наше земље", рекао је Мали захваливши се свима који су гласали за Београд.

image