Србија и Балкан

Хил: Спор око таблица неће решити будућност српске заједнице на КиМ

За америчког амбасадора пререгистарција српских возила је само један спор у дијалогу Београда и Приштине
Хил: Спор око таблица неће решити будућност српске заједнице на КиМwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да замена српских регистарских таблица од стране приштинских власти неће допринети решавању кључних питања између Београд и Приштине.

Хил је поделио своје мишење са новинарима на пријему у америчкој амбасади, организованом у част, како је наведено, делегације од 27 америчких компанија које су дошле да послују у Србији. 

"Србија има право да поставља питање шта ће бити са српском заједницом на Косову, да ли Срби могу да се осећају комфорно на Косову, да ли могу осећати подршку и заштиту закона, да ли могу да очувају свој идентитет", навео је Хил, преноси Танјуг.

Амерички амбасадор је закључио да су кључне тачке дијалога Београда и Приштине - чланство у међународним организацијама тзв. Косова и питање будућности српске заједнице, а то, како каже, не могу да реше регистарске таблице.

Наводећи да није преговарач у дијалогу између Београда и Приштине, Хил је указао на то да је ''ЕУ радила напорно и дуго на том питању.''

Сматра и да решење треба да произађе из Бриселског дијалога, као и да Београд и Приштина треба да сарађују у решавању отворених питања.

"Не желимо да се дијалог претвори у решавање спорова, желимо да се дијалогом решавају и већа питања", каже Хил, очигледно алудирајући на српско признање самопроглашене независности Косова.

image