Србија и Балкан

Курти одбио САД и ЕУ: Остаје одлука о пререгистрацији, прво опомене, па казне

Влада Косова донела је одлуку да ће од 1. до 21. новембра за Србе који нису пререгистровали своја возила на "РКС" таблице бити изречена опомена
Курти одбио САД и ЕУ: Остаје одлука о пререгистрацији, прво опомене, па казне© Foto Global Look Pres/Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је данас да одлука о замени регистарских таблица остаје на снази, али уз измене које подразумевају да пуна примена РКС таблица почне после 21. априла идуће године.

Курти је после седнице владе рекао да је донета одлука да од 1. до 21. новембра за Србе који нису пререгистровали возила на "РКС" таблице буде изречена опомена.

Како је рекао, од 21. новембра до 21. јануара идуће године важиће мера новчане казне, док би од 21. јануара до 21. априла Срби користили пробне таблице.

После тога, како је додао, на КиМ неће бити дозвољене друге регистарске ознаке осим "РКС", преноси "Репортери".

Курти тврди да ова одлука не значи одлагање спровођења замене таблица, већ да ће се тај процес одвијати постепено, наводи Коха.

Према његовим речима, Приштина је овим решењем показала озбиљност да спроведе одлуку о замени таблица и да пружи шансу "свима онима који желе да се интегришу".

Курти је навео и да су о новом предлогу обавештени и амбасадори земаља Квинте и ЕУ.

Приштина је намеравала да одлуку о таблицама спроведе 1. августа, али је на захтев међународне заједнице примену одложила до 31. октобра.

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да ће одлука о пререгистрацији аутомобилских таблица бити увођена постепено, а да ће коначна имплементација таблица тзв. Косова почети од 21. априла.

"Одржали смо унутрашње разговоре и са министарством и другим органима безбедности дошли смо до закључка да ћемо предложити одлуку којом ћемо постепено поступати у односу на санкције током спровођења ове одлуке", рекао је Курти.

"Овом приликом и овом одлуком још једном показујемо своју озбиљност да несумњиво спроведемо одлуку коју смо донели, али у исто време дајемо шансу свима који су заинтересовани да се интегришу", рекао је премијер привремених приштинских институција.

image
VV inauguration
banner