Србија и Балкан

"Албанијан пост": Да ли ће Курти издржати притисак Запада?

Последњи датум замене таблица је 31. октобар, тврди косовски премијер
"Албанијан пост": Да ли ће Курти издржати притисак Запада?www.globallookpress.com © © Dimitrios Karvountzis

Захтев Запада за одлагање рока за замену српских регистарских таблица за најмање још десет месеци, за сада, није добио позитиван одговор из владе такозваног Косова.

"Последњи датум је 31. октобар када ће сви грађани који имају возила с неважећим таблицама моћи да их замене легалним регистарским таблицама", навео је Аљбин Курти, преноси "Албанијан пост".

Упорно одбијање премијера назовидржаве Косово да се одазове сталним позивима на компромис подигао је на ноге истакнуте западне политичаре, забринуте због ескалације ситуације.

Специјални саветник америчког државног секретара Ентонија Блинкена Дерек Колет придружио се заговарачима међународног предлога за померање рока за замену таблица. У разговору са шефом косовске извршне власти затражио је од њега да одлуку која ступа на снагу 1. новембра – одложи, чак и "без конфискација и новчаних казни".

"Разговарао сам данас с премијером Косова Аљбином Куртијем о значају избегавања тензија и одлагања примене одлуке о новим регистарским таблицама, без одузимања и новчаних казни", написао је он на Твитеру.

Одлагање рока затражили су и специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил разочаран је и забринут што Курти не слуша захтеве савезника.

"Разочарани смо и забринути због одбијања Владе 'Косова' да прихвати захтеве и савете својих најближих међународних партнера о овом питању", рекао је дипломата.

С друге стране, Мирослав Лајчак је током последње посете Косову изјавио да је одлука о питању регистарских таблица премијерова и да не жели да на ту тему коментарише.

Међутим, портпарол ЕУ Петер Стано у одговору "Албанијан посту" потврдио је да ЕУ веома добро разуме да је одлука косовске владе о регистарским таблицама у складу с договорима у Бриселу, али тренутно то може довести до тензија, па су затражили одлагање прво за 12 месеци, а затим за 10 месеци.

"Овај рок би омогућио садржајније и инклузивније информације и консултације с погођеним странама. То би такође омогућило 'Косову' да издаје косовске личне карте и возачке дозволе свим косовским Србима на северу", закључио је Стано.

image
VV inauguration
banner