Србија и Балкан

Почиње упис на факултете: Гужва на психологији и стоматологији

Будући бруцоши конкуришу од данас на универзитете у Новом Саду, Крагујевцу, Косовској Митровици и Нишу, док ће се у Београду и Новом Пазару документа примати од среде. Провера знања будућих студената трајаће до 5. јула
Почиње упис на факултете: Гужва на психологији и стоматологији© Antonio Ahel/ATAImages

Анализа прошлогодишњег уписа студената, коју је урадио Универзитет у Београду, показала је да су најтраженији студијски програми били – психологија, са скоро пет кандидата на једно место, логопедија, где су се четири кандидата борила за један индекс, затим стоматологија и информатика.

Међу десет најтраженијих студија били су и политикологија, софтверско инжењерство на ЕТФ-у, ИТ на ФОН-у, медицина, архитектура и фармација, преносе "Вечерње новости".

Највећи број бодова био је потребан за софтверско инжењерство на Електротехничком факултету, где је последњи уписани студент имао 96 бодова. Следе међународне студије на ФПН (86), логопедија (84,34), металуршко инжењерство на ТМФ-у (84,16), агроекономија на Пољопривредном факултету (81,7), стоматологија (79,36), архитектура (79,24), политикологија на ФПН-у (79,08), ИТ на ФОНУ-у (77,8).

Према одлуци Владе Србије, на прву годину основних студија чији је оснивач Република на терет буџета ове године биће уписано 17.822 бруцоша, док свака високошколска институција самостално доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената.

Највише бруцоша уписаће најстарији и најтраженији Универзитет у Београду – 15.153. О трошку државе ће се школовати 9.743, а из свог џепа студије ће плаћати 5.450 студената.

На Универзитету у Новом Саду индексе ће добити 8.322 свршена матуранта. Бесплатно ће студирати њих 4.939. а самофинансирајућих ће бити 3.383. У Крагујевцу на буџет иде 2.761 будућих студената, у Новом Пазару 845, на Универзитету у Приштини (седиште К. Митровица) 1.163. Универзитет уметности у Београду планира да упише 284 академаца о буџету, а студије ће плаћати 154 бруцоша.

Данас почиње пријављивање будућих студената на универзитете у Новом Саду, Крагујевцу, Косовској Митровици и Нишу, док ће се у Београду и Новом Пазару документа примати од среде. Провера знања будућих студената трајаће до 5. јула.

Пријемни испит биће одржан 26. јуна.

Приликом пријављивања кандидати треба да понесу сведочанство за сваки разред средње школе, диплому о положеном матурском испиту, доказ о уплати надокнаде за полагање пријемног испита и дипломе с такмичења.

Успех у средњој школи носи најмање 16, а највише 40 бодова, док се на пријемном може освојити максимално 60 поена. Бруцош може освојити максимално 100 поена, за упис на буџет потребан је најмање 51 бод, за самофинансирање 30.

image