Србија и Балкан

Курти упознаo полицајце ухапшене у Србији; Вечна захвалност Тонију Блеру

Премијер привремених приштинских институција je, по повратку из Лондона, упознаo полицајце које је недавно српски суд пустио да се бране са слободе
Курти упознаo полицајце ухапшене у Србији; Вечна захвалност Тонију Блеру© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаo се данас са тројицом полицајаца, Рифатом Зеком, Бећиром Сефијем и Мустафом Шемијем, који су недавно ухапшени на територији Србије, а затим, одлуком суда пуштени да се бране са слободе.

"За Бајрам сам код Бећира Сефе, Рифата Зеке и Шемију Мустафе, наша три полицајца, које су 14. јуна киднаповали српске оружане снаге, а Србија неправедно држала као таоце 13 дана", поручио је Курти на свом Фејсбук профилу.

Он је раније рекао да је "срећну вест" о ослобађању косовских полицајаца добио током боравка у Лондону.

"Тринаест дана касније они са породицама на Косову. Упознаћу их да им се захвалим на издржљивости и да им пожелим добродошлицу", најавио је данас Курти у свом саопштењу које је пренео "Репортери".

Премијер такозваног "Косова" који је дошао у ненајављену посету северу српске покрајине, донео је косовским полицајцима и бајрамске посластице.

"Слатка баклава за наше полицајце на северу земље. Заједно са министром унутрашњих послова, Џелалом Свечљом и његовим замеником, Бљеримом Гашанијем, обишли смо наше јединице. Висока стручна обука је гаранција за спровођење закона и за јавну безбедност коју пружа свим грађанима без разлике. Дискусију смо наставили у центру "Белведере", објавио је премијер привремених приштинских институција.

Курти је, иначе, јуче завршио своју трећу званичну посету Уједињеном Краљевству, где су га, како се похвалио, срдачно дочекали и у британској извршној власти и у парламенту.

"Република Косово је увек захвална за непоколебљиву и непрекидну подршку Уједињеног Краљевства", изјавио је Курти.

Он је објаснио да је председница британског скупштинског одбора за спољну политику Алиша Кернс у Парламенту Уједињеног Краљевства снажно подржала такозвано Косово.

"Са њом сам разговарао о агресивним акцијама и нападима на Кфор, косовску полицију и новинаре на северу земље, које је спонзорисала Србија, али и и нашем принципијелном и демократском ставу за деескалацију у чијем средишту је владавина права", рекао је Курти.

Такозвано Косово је, како каже, срећно што има много пријатеља у Вестминстерској палати.

"Република Косово и њен народ су заувек захвални бившем британском премијеру Тонију Блеру на његовој улози и решености за хуманитарну интервенцију на Косову, која је коначно зауставила геноцид српске државе над локалним Албанцима", написао је Курти на свом Фејсбук налогу.

Он је, каже, с Блером "поделио уверење" да је Косово прича о двоструком успеху: интервенције НАТО-а и комбиновања економског и демократског напретка.

image