Србија и Балкан

Додик: Самопроглашено Косово је нонсенс, Приштина неће терором отерати Србе

Срби на Косову остали су због међународног ангажмана потпуно истурени, изложени тим зликовцима из Приштине који упорно масакрирају и туку људе и заводе терор, рекао је председник РС
Додик: Самопроглашено Косово је нонсенс, Приштина неће терором отерати Србе© ANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Срби на Косову и Метохији, који су саставни дeо Србије, у тешкој ситуацији и да у Приштини мисле да ће терором успети да их натерају да оду, додајући да је уверен да у томе неће успети.

Додик је истакао да су Срби на Космету у сличној ситуацији као Срби у Републици Српској, само што Срби имају Републику Српску и лакше могу да се одбране кроз своје институције.

"Срби на Косову остали су због међународног ангажмана потпуно истурени, изложени тим зликовцима из Приштине који упорно масакрирају и туку људе и заводе терор, вероватно у нади да ће се остали уплашити и напустити тај простор јер не желе тортуру, не рачунајући да постоји опредељење да тамо остану", рекао је Додик за "Спутњик".

Он сматра да тај порив Срба да остану треба подржати и да треба радити безбедносно неутрално и гарантовати безбедност свима.

"То не може да учини ни Приштина, то не може овај концепт. Као што не може БиХ коју гурају 30 година, не могу да наметну оно што они хоће. БиХ остаје подељено, нестабилно друштво", навео је Додик, преноси РТРС.

Председник РС је рекао да је самопроглашено "Косово" нонсенс који се десио зато што су неки били препотентни, па су рекли да је то нека држава.

"Није чланица УН, није призната од свих земаља. Пет европских земаља није признало самопроглашено Косово. Резолуција 1244 каже да је то саставни део Србије. И оно што ми морамо радити је управо то: Косово је саставни део Србије, територијални интегритет Србије треба поштовати са Косовом и Метохијом унутра и борити се да сваки дан буде сигуран за наше људе на тзв. Косову", поручио је Додик.

image