Србија и Балкан

Сијарто поручио Хрватској: Није часно остваривати добит у време рата

Према подацима за први квартал ове године, "Јанаф" је остварио укупан приход од 35,8 милиона евра, што је близу 40 одсто више у односу на исти период прошле године
Сијарто поручио Хрватској: Није часно остваривати добит у време рата© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оштро је критиковао Хрватску као транспортну руту за допремање енергената у регион, преносе "Вечерње новости".

Он је указао да је Хрватска подигла транзитне накнаде за испоруку нафте, које су сада четири пута више од тржишне цене и оценио да није часно остваривати велику добит у време рата.

Осим путем "Дружбе", црно злато до МОЛ-ових рафинерија у Мађарској и Словачкој стиже и хрватских нафтоводом "Јанаф", а то је и једина траса којом се сирова нафта допрема у Србију. 

До краја 2022. НИС је "Јанафу" плаћао 48 милиона евра годишње за транспорт 3,2 милиона тона нафте. Нови двогодишњи уговор склопљен је прошле године у децембру, али од надлежних није стигао одговор "Новостима" колико сада износи транзитна накнада. 

"Фајненшел тајмс" је још у октобру 2022. писао да је "Јанаф" повећао цене транспорта и да је њихов профит скочио. 

Према подацима за први квартал ове године, "Јанаф" је остварио укупан приход од 35,8 милиона евра, што је близу 40 одсто више у односу на исти период прошле године. 

Хрватска је, прошле године захтевала да се заустави допремање руске нафте Србији преко "Јанафа" у оквиру пакета западних санкција који је ступио на снагу 1. децембра. Српске власти су тада оцениле да то представља акт непријатељства према нашој земљи, а не према Русији, а саопштена је и одлука да се гради нафтовод са Мађарском.

Сијарто је у уторак у Бањалуци оценио да превисоке хрватске таксе отежавају диверсификацију набавке и снабдевање Мађарске и Словачке. 

Он је затражио да ЕУ за годину дана продужи изузеће од санкција мађарској енергетској групи МОЛ и словачкој рафинерији "Словнафт" што би Мађарској омогућило да у Чешку извози производе добијене прерадом руске нафте која стиже "Дружбом".

image
VV inauguration
banner