Србија и Балкан

Италијански амбасадор на "Косову": Уколико Србија не испуни своје обавезе, ЕУ ће предузети мере

Када "Косово" испуни своју обавезу и представи статут Заједнице општина са српском већином, ако Србија не испуни обавезе које је преузела, ЕУ ће предузети мере према Србији
Италијански амбасадор на "Косову": Уколико Србија не испуни своје обавезе, ЕУ ће предузети мереGetty © Carl Court

Италијански изасланик на тзв. Косову Антонело Де Риу рекао је да ће, ако након представљања Нацрта асоцијације од стране "Косова" Србија не испуни обавезе које је преузела, Европска унија предузети мере против ње.

Према његовим речима, мере које ЕУ предузима против косовске стране могу да буду повучене. 

"Обавеза косовске владе је била да што пре представи статут Заједнице општина са српском већином, што она није урадила. Оног тренутка када 'Косово' испуни своју обавезу и представи статут Заједнице општина са српском већином, ако Србија не испуни обавезе које је преузела, онда ће се ЕУ предузети мере према Србији", рекао је Де Риу, преноси "Коха". 

Италијански дипломата је истакао да морају да се поштују сви закони једне земље, али да се за нека питања морају донети политичке одлуке да се иде напред. 

Де Риу је поновио захтев да "Косово" смањи тензије како би се избегли фактори који би могли да изазову погоршање ситуације на северу.

"Дијалог 'Косово'-Србија је парадигма онога што се дешава на Балкану. Да је било људи који су конкретнији, рационалнији у својим одлукама, не бисмо дошли до ове тачке, а питања би се решавала много брже. Када говорим о прагматизму, не говорим о непоштовању уставности једне земље, већ говоримо о политичким одлукама које би користиле становништву које овде живи", поручио је Де Риу. 

image