Србија и Балкан

Протест испред Скупштине Црне Горе због Закона о председнику

Мали број окупљених на скупу против законских измена које је предложио Демократски фронт
Протест испред Скупштине Црне Горе због Закона о председникуwww.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Неколико десетина грађана окупило се вечерас испред зграде Скупштине Црне Горе, у којој је у току расправа о Предлогу измена Закона о председнику који је поднео Демократски фронт.

У позиву на окупљање, који је раније данас објављен на друштвеним мрежама, Подгоричани су позвани да изађу како би "спречили урушавање државе". Као један од разлога за протест наведене су "и константне и учестале претње припадницима црногорског народа".

Демонстранти кажу да протестују због "уставног пуча у режији Демократског фронта", преносе подгоричке "Вијести".

Испред зграде Скупштине појачано је присуство полиције, а окупљенима се обратило неколико посланика ДПС-а.

Законодавни одбор Скупштине Црне Горе оценио је данас да је предлог измена Закона о председнику Црне Горе, које је предложио Демократски фронт, у складу с Уставом и правним системом, а Скупштина је после вишечасовне паузе наставила седницу на којој ће се расправљати о том предлогу.

Скупштина Црне Горе је претходно утврдила дневни ред, чија је прва тачка предлог управо измена Закона о председнику Црне Горе.

Предлогом измена предвиђено је да уколико председник државе не предложи мандатара за састав владе, мандатаром ће се сматрати кандидат који има јасну подршку већине посланика, пренео је РТЦГ.

До одлуке да ова тачка буде на дневном реду заседања дошло је након бурне расправе и противљења посланика ДПС-а, СДП, СД и Либералне партије, који сматрају да је расправа о изменама Закона о председнику уставни пуч.

Председник Црне Горе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић изазвао је кризу тиме што је 20. септембра одбио да додели мандат Миодрагу Лекићу упркос томе што је његову кандидатуру за састав нове црногорске владе својим потписима подржала већина посланика.

image
VV inauguration
banner