Србија и Балкан

Народна скупштина разрешила Басту

Већина посланика гласала је да министар привреде напусти своју функцију
Народна скупштина разрешила Басту© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE/ZORAN VUJASINOVIĆ/ bs.

Народна скупштина је већином гласова разрешила министра привреде Радета Басту, будући да за време свог мандата давао изјаве које су у супротности са државном и националном политиком.

За његово разрешење је гласало 149, а није гласало 45 од укупно 194 посланика.

Посланици владајуће коалиције још су на седници у понедељак најавили да ће гласати да министар привреде напусти своју дужност, оцењујући да у Влади мора постојати јединство када је реч о државној и националној политици.

Бастино разрешење предложила је премијерка Ана Брнабић, на иницијативу коалиције СПС-ЈС, која је сада већ бившег министра и предложила на ту функцију.

Његова овлашћења, на функцији министра привреде, до избора новог шефа тог ресора преузеће министар финансија Синиша Мали. 

Раде Баста раније је искључен и из Јединствене Србије, а као разлог за искључење и захтев за смену у Влади, из те партије навели су његове изјаве, које су дијаметрално супротне програму Јединствене Србије - позивање на увођење санкција Русији и учешће у протестима дела опозиције.

"У свакој држави на свету ако се неки министар не слаже са државном политиком коју спроводи влада тај подноси оставку", навео је председник ЈС Драган Марковић Палма у захтеву за смену Басте, са којим се, дописом сагласио и СПС.

Баста се, међутим, брзо снашао и формирао је покрет Европски пут (ПЕП) који ће ускоро прерасти у странку, најавивши да ће изаћи на све предстојеће изборе.

Баста је тада делимично наговестио и вредности на којима се темељи новоформирани покрет, написавши да "Србија због свог положаја и вредности које баштини припада западном свету", те да је природно место Србије чланство у Европској унији.


Ускоро опширније...

image