Србија и Балкан

Запаљен још један аутомобил пререгистрован на РКС таблице, реаговао амерички амбасадор

Полиција добила дојаву у среду у раним јутарњим часовима
Запаљен још један аутомобил пререгистрован на РКС таблице, реаговао амерички амбасадор© Pexels

Полиција тзв. Косова саoпштила је да је у среду у раним јутарњим часовима добила информацију да је у Зубином Потоку изгорео аутомобил са РКС регистарским ознакама.

У објави на Фејсбуку наводи се да је полиција путем телефона нешто после пола четири ујутру примила дојаву о паљењу возила марке хјундаи регистарских ознака РКС, које припада особи српске националности.

"На лице места одмах су дошле надлежне полицијске јединице које су предузеле све потребне радње и обавестиле ватрогасну јединицу која је такође изашла на лице места. Полиција ’Косова’ остаје посвећена реализацији својих законских обавеза и одговорности, хитрој истрази и расветљавању овог и других случајева подметања пожара, који су се десили и били усмерени против приватне имовине, углавном возила регистрованих са локалним регистарским таблицама РКС", додаје се у саопштењу.

Полиција је позвала све грађане на сарадњу и поручила да ће континуирано бринути о обезбеђивању безбедности свих грађана, као и о одржавању јавног реда и мира, откривању оваквих кривичних дела и привођењу починилаца ових кривичних дела пред органе правде.

Претходних дана догодило се неколико сличних случајева, у којима су паљени аутомобили са ознаком РКС на таблицама.

Од 1. новембра приштинске власти почеле су да деле упозорења возачима аутомобила који нису пререгистровани на РКС таблице.

САД осудиле паљење аутомобила, траже одлагање Куртијеве одлуке

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер осудио је паљење аутомобила и поновио захтев САД да се одложи примена одлуке о пререгистрацији возила.

"САД осуђују паљење или уништавање имовине и сваки покушај да се застраше они који имају или намеравају да добију аутомобилске таблице РКС, у складу са законом (тзв.) Косова", навео је Ховенијер на Твитеру.

Он је оценио да су такви поступци "кукавички чин и кривично дело".

Ховенијер је поновио захтев САД да се у потпуности продужи период примене одлуке о пререгистрацији возила, како би таблице могле да се замене у периоду који обухвата укупно 12 месеци, и оценио да Приштина може да продужи рок.

image