Србија и Балкан

Шта је НАТО са самита у Вилњусу поручио Србији: Мафијашке претње и наставак притиска због КиМ

Нама се нуди да више будемо кооперативни са империјом која нас третира као најобичнију колонију, сматра Стеван Гајић из Института за европске студије
Шта је НАТО са самита у Вилњусу поручио Србији: Мафијашке претње и наставак притиска због КиМGetty © Sean Gallup

На Самиту НАТО-а у Вилњусу су, очекивано, питања (потенцијалног) чланства Украјине и (извесног) чланства Шведске у том савезу привукла највећу пажњу светске јавности. Иако Украјина није направила значајнији корак у приступању Северноатлантској алијанси, што је изазвало бес њеног председника Владимира Зеленског, западне земље су поручиле да ће наставити са наоружавањем Кијева у сукобу са Русијом.

Ипак, лидери земаља чланица НАТО-а бавили су се и другим темама, између осталог и односом тог савеза са Србијом и "Косовом". У заједничкој декларацији простору Западног Балкана је посвећено неколико тачака, док се Србија и "Косово" помињу у тачкама 77. и 78.

"Очекујемо од Србије да се на конструктиван начин ангажује са НАТО-ом и својим суседима. Подржавамо дијалог уз подршку ЕУ и друге напоре усмерене на нормализацију односа Београда и Приштине и позивамо стране да искористе тренутак и у доброј вери се ангажују зарад постизања трајног политичког решења. Позивамо обе стране да одмах деескалирају ситуацију, врате се дијалогу и конструктивно се ангажују у примени споразума о путу нормализације између Београда и Приштине који је недавно постигнут у Бриселу и Охриду", наводи се у декларацији.

Како се истиче, НАТО остаје посвећен континуираном ангажовању на Косову, а како се наводи, осуђују се "напади на снаге Кфора".

"Кфор ће наставити да осигурава безбедно окружење и слободу кретања на Косову у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Недавни ескалациони поступци су неприхватљиви и осуђујемо насиље на северу Косова, као и ничим изазване нападе који су нанели озбиљне повреде војницима НАТО-а", поручила је Алијанса.

Поруке НАТО-а су – мафијашке претње

Поруке које је НАТО послао Србији нису ништа до најобичнијих мафијашких претњи, рекао је за РТ Балкан Стеван Гајић из Института за европске студије.

"Ради се о једној не толико увијеној мафијашкој претњи. Као кад вам рекеташи кажу да би било добро кад бисте могли да платите заштиту и да би читав крај од тога имао предности. То је слабо увијена и отворена форма притиска. Позивање на смирење обе стране је увредљиво за Србију, јер се зна ко је крив. Суштински се ради о не толико тихом настојању НАТО-а да асистира Приштини у протеривању Срба. Нама се нуди да више будемо кооперативни са империјом која нас третира као најобичнију колонију", наглашава он.

Притисци на Србију који долазе из НАТО-у нису ништа ново, а у односима Алијансе према Београду не види се ни трунка поштовања, наводи наш саговорник.

"Очекује се да Србија уведе санкције Русији и тако преда остатке свог суверенитета. Тиме би се Србија апсолутно самопоништила и довела себе у још већи степен колонијалног односа према страни која је нас убијала. Врло је неозбиљно да НАТО нас уопште узима у уста без извињења, плаћања ратних репарација и напуштања наше територије на којој се налазе њихове трупе", сматра Гајић.

Србија односе са НАТО-ом развија од промене власти 5. октобра 2000. године, а они су до сада формализовани са два споразума која је Београд потписао са Алијансом: Партнерством за мир из 2006. и Индивидуалним акционим планом партнерства из 2015. године. Србија не тежи чланству у том савезу, а резолуцијом Народне скупштине из 2007. године она себе дефинише као неутралну државу. Такав статус ојачан је доношењем Стратегије националне безбедности 2019. године.

Србија, ипак, одржава активну сарадњу са НАТО-ом, која је највидљивија у повременом одржавању заједничких војних вежби Војске Србије и оружаних снага земаља чланица тог савета. Последња таква вежба под називом "Платинасти вук" одржана је на југу Србије средином јуна 2023. године, а она су пажњу јавности изазвала и због чињенице да је изузета из мораторијума на све војне вежбе са страним партнерима који је Србија увела непосредно након почетка руске Специјалне војне операције.

Поруке Србији са самита НАТО-а су директна последица тих вежби, сматра Стеван Гајић. Он је критиковао и одлуку српских власти да пусте на слободу три косовска полицајца који су ухапшени на територији Централне Србије, недалеко од административне линије са Косовом и Метохијом.

"Сваки потез такве врсте је позив на даље понижење. Ту уступцима нема краја, тој звери се не може задовољити. Видимо да НАТО иде у даљу ескалацију, да ће Пољска и Румунија спремне да буду једни од гаранта безбедности Украјине, чиме се Централна Европа уводи у рат", додаје он.

Саговорник РТ Балкан сматра да ће НАТО Србију увек гледати као "страно и некооперативно тело", као и да ће се притисци на Београд наставити, пре свега када је реч о кризи на Косову и Метохији.

"Србија се и поред свог и више него кооперативног односа према НАТО-у види као страно ти некооперативно тело иза линија фронта у сукобу са Русијом. Јасно је да за нестабилности на Косову и Метохији постоји само један извор – паралелне институције сепаратиста у Приштини", каже Гајић.

"Ова врста мафијашког разговора је очекивана и не изненађује, па би требало очекивати искључиво ескалацију притисака и дрскости од стране НАТО-а према Србији", закључује он.

image