Србија и Балкан

Дачић: Имамо девет нових нота о повлачењу признања тзв. Косова

Ако захтев за чланство такозваног Косова у Савету Европе буде ушао у процедуру, ми ћемо објавити ноте о повлачењу признања, најавио шеф дипломатије Србије
Дачић: Имамо девет нових нота о повлачењу признања тзв. КосоваAP © TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић открио је, гостујући у јутарњем програму "Курир" телевизије, да Србија има "у фиоци" још девет нових нота о повлачењу признања тзв. Косова, као и да Приштина нема већину у Уједињеним нацијама.

Дачић је рекао да ће Србија наставити с поштовањем својих обавеза и додао да има бројне предности уколико Приштина настави са грубим кршењем потписаних споразума.

"Ми смо се придржавали Вашингтонског споразума и мораторијума, али је то Приштина прекршила. Од 193 чланице УН, Приштина може да рачуна највише на 83 гласа, што значи да ми имамо већину у Генералној скупштини", рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија предузети кораке како такозвано Косово не би постало чланица Савета Европе. 

"Ако захтев за чланство Косова у Савету Европе буде ушао у процедуру, чули сте да је и председник Вучић најавио да ћемо ми објавити ноте о повлачењу признања", казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је негативно прокоментарисао опомене привремених приштинских власти због српских регистрација.

"То су једнострани потези. Зато се западне земље љуте на Приштину. Оно што фали у тим вербалним осудама запада јесу конретне мере које би утицале на Приштину да промени своју политику. Овако, то је сигнал да могу да наставе да повлаче сличне потезе", рекао је Дачић и додао да је политика Америке према тзв. Косову последњих месеци уравнотеженија него раније.

"Без обзира на то што су САД биле на страни Приштине свих ових година и деценија, у последњим месецима имали су уравнотеженији приступ у односу на неке европске земље", оценио је Дачић.

image