Србија и Балкан

МУП: Црвени степен упозорења због јаког невремена

Највиши, црвени степен упозорења издаје се најпре за Срем, Мачву и доње Подриње, где се наилазак непогоде очекује до 19 часова, одакле ће се преко југа Војводине, западне Србије, Шумадије и Београда брзо премештати даље на исток, наводи се у саопштењу МУП-а
МУП: Црвени степен упозорења због јаког невремена© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

У Србији ће још данас бити веома топло, у већини места претежно сунчано. После подне, увече и током ноћи у Војводини, западној и централној Србији очекује се јак развој облачности са пљусковима и грмљавином.

У зони пљускова могуће су и краткотрајне временске непогоде са градом и олујним ветром.

Дуваће слаб и умерен ветар, јужни и југоисточни, после подне у скретању на западни и северозападни.

Наjнижа температура кретаће се од 17 до 24, а највиша дневна од 33 до 38 степени.

У Београду се после сунчаног и топлог дана, очекују пљускови. Температура до 36 степени.

МУП издао хитно упозорење

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије издао је хитно метеоролошко упозорење, због јаког грмљавинског невремена које се из Осјечке регије премешта долином Саве ка Србији.

"Највиши, црвени степен упозорења издаје се најпре за Срем, Мачву и доње Подриње, где се наилазак непогоде очекује до 19 часова, одакле ће се преко југа Војводине, западне Србије, Шумадије и Београда брзо премештати даље на исток. На овом подручју могу се очекивати краткотрајно веома интензивни пљускови, крупан град, јака грмљавина, али и олујни и оркански удари ветра који могу причинити значајну материјалну штету, угрожавајући такође безбедност људи и животиња", наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Према пресеку Хидрометеоролошког завода Србије у 18 часова, најтоплије је у Банатском Карловцу и Ћуприји са 36 степени у хладу. 

Степен мање забележен је у Великом Градишту, Неготину, Нишу и Лесковцу.

Када је субјективни осећај у питању, Ћуприја доминира са 40 степени.

Најпријатније је на Копаонику, где жива у термометру мирује на 24 степени Целзијуса, док је на Црном Врху 28.

На снази је и црвени метео-аларм за Поморавље, источну, југоисточну Србију и Косово и Метохију, где се очекују екстремно високе температуре.

"Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби", наводи се на сајту Републичког хидрометеоролошког аларма.

За Бачку, Банат, Срем, Београд, Западну Србију и Шумадију, касније у току дана и ноћи прогнозирају се јаки удари ветра, грмљавина и пљусак, па је за те области на снази наранџасти метео-аларм.

Шта је суперћелијски облак?

За развој оваквих временских услова заслужна је јака грмљавинска активност и суперћелијски облаци. На удару ће све до суботе увече бити област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата.

"Развоји суперћелијских облака локално ће бити веома снажни и брзопокретни, премештаће се са запада-северозапада ка истоку, уз појаву крупног града (5 центиметара у пречнику) и уз краткотрајно олујне (24 м/с), изоловано и орканске (28 м/с) ударе ветра у зони најинтензивнијих облака", навео је РХМЗ.

Како се истиче, тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода унапред је тешко одредити.

За конкретне локације РХМЗ наводи да ће издавати хитна упозорења на грмљавинске непогоде један до два часа унапред.

Суперћелијски облак је заправо јак грмљавински облак – грмљавинска ћелија је код њега велика у односу на мање када су интензитети пљуска, града и грмљавине мањи.

image