Србија и Балкан

Цвијановић пише ново писмо Гутерешу: Да сачувамо образ организације која нам је свима важна

Цвијановић је из федералних медија раније данас сазнала за одговор Гутереша, који је Савет безбедности прогласио ненадлежним за именовање високог представника у БиХ
Цвијановић пише ново писмо Гутерешу: Да сачувамо образ организације која нам је свима важна© M.M./AT/ATA images

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу пошто, како је казала, у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници.

"Иако је писмо Гутереша обишло све медије пре него што је стигло у мој кабинет, јер још није, ипак је у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а, којег иначе не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници", написала је Цвијановић на Инстаграму.

Навела је да не зна зашто поједини ликују због Гутерешовог одговора.

"Пишемо ново писмо генералном секретару УН ових дана, с намером да сачувамо образ ове универзалне организације која нам је свима важна", поручила је Цвијановић.

Цвијановић је из федералних медија раније данас сазнала за одговор Гутереша, који је Савет безбедности прогласио ненадлежним за именовање високог представника у БиХ, а из ОХР су тим поводом саопштили да за њих то није вест.

Цвијановић је раније затражила од генералног секретара УН да се институцијама БиХ и њој достави одлука Савета безбедности о именовању немачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника, као што је то био случај са свим његовим претходницима и у складу је са Анексом 10 Дејтонског споразума.

У одговору Гутереша, који су прво објавили федерални медији, између осталог, стоји да УН "није потписник Дејтонског мировног споразума нити је УН члан ПИЦ-а, односно Већа за имплементацију мира – јединог релевантног тела за именовање високог међународног представника у БиХ".

Из Канцеларије високог представника за сарајевску Н1 тв кратко су саопштили: "За нас то није вест. Јасно је да је високи представник већ две године високи представник".

image