Србија и Балкан

Ухапшен човек од поверења Мила Ђукановића: Вељовић осумњичен за злоупотребу положаја и кријумчарење

Вељовић је ухапшен у сарадњи са Агенцијом Европске уније за сарадњу у спровођењу закона (ЕУРОПОЛ)
Ухапшен човек од поверења Мила Ђукановића: Вељовић осумњичен за злоупотребу положаја и кријумчарењеGetty © Michael Regan

Бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић ухапшен је јутрос у акцији Специјалног полицијског одељења по налогу Специјалног државног тужилаштва.

"Специјално полицијско одељење је, по налогу Специјалног државног тужилаштва, данас лишило слободе В.В. и М.Н, и против њих али и против А.М. и Н.М. који се траже, поднело је кривичну пријаву због основа сумње да су починили кривична дела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја и кријумчарење", саопштио је државни тужилац и портпарол Вукас Радоњић.

Претходно је полиција претресала станове и друге просторије осумњичених лица, а докази против њих прикупљени су и у сарадњи са Агенцијом Европске уније за сарадњу органа за спровођење закона - ЕУРОПОЛ.

"Активности Специјалног државног тужилаштва и полиције у овом предмету ће се наставити и наредних дана", поручио је Радоњић.

Како је раније јутрос казао Радоњић полиција је извршила претрес станова и других просторија више лица у Подгорици, Никшићу, Жабљаку и Мојковцу, због основа сумње да су учињена кривична дела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја и кријумчарење.

Веселин Вељовић од лета 2007. до 2011. године био је директор Управе полиције, а потом је у периоду од 30. јула 2018. до 17. децембра 2020. године био у другом мандату први човек црногорске полиције.

Током каријере на челу безбедносног сектора, Веселин Вељовић, од стране опозиционих партија, дела невладиних организација и медија често је оптуживан за нетранспарентност, злоупотребу полиције и моћи, беспоговорну политичку лојалност Милу Ђукановићу, али и за умешаност у бројне случајеве продаје државне имовине.

Након окончања првог мандата Вељовић је био саветник тадашњег председника Црне Горе Филипа Вујановића за област безбедности и одбране, а у време Владе Мила Ђукановића од 2014. године и секретар Већа за националну безбедност.

Када је у децембру 2020. после разговора са тадашњим потпредседником Владе Дританом Абазовићем отишао из УП поново је запослење нашао у кабинету бившег председника Мила Ђукановића.

Функцију саветника за безбедност и одбрану Вељовић је обављао све 20. маја ове године.

Покрет Европа сад: Вељовић стуб мрачне владавине ДПС-а

Хапшење Веселина Вељовића, једног од стубова мрачне тродеценијске владавине ДПС-а којем се приписује координација и учествовање у свим непочинствима те власти, доказ је не само да Специјално државно тужилаштво и главни специјални тужилац Владимир Нововић имају храбрости, већ да имају знања и воље да се ухвате у коштац са најопаснијим деловима криминалне хоботнице у Црној Гори, саопштено је из Покрета Европа сад (ПЕС).

Из ПЕС-а наводе да је хапшење Вељовића "најбољи одговор на специјални рат који против СДТ и ГСТ води део политичара преко својих извршилаца - њима блиских медијских делатника".

"За озбиљан приступ истрагама и припреми предмета, а које захтева велико време и рад, неозбиљни политичари то представљају нерадом и недостатком храбрости. Можемо само да се запитамо, какав би тек резултат имало СДТ, да имају пуну подршку од полиције и АНБ, чији дјелови у координацији са дијелом политичара перманентно опструирају СДТ и дио су специјалног рата против Нововића", наводе из ПЕС-а.

Додају да ће формирањем 44. Владе, СДТ "добити пуну подршку од свих институција".

"Поготово од полиције и АНБ, чиме ће нам овакве акције бити свакодневне и редовне", закључује се у саопштењу.

Абазовић: Рука правде стигла до Вељовића

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је да је рука правде коначно стигла и до Веселина Вељовића.

"Честитам на акцији СДТ и СПО, на челу са господином Шуковићем и свим службеницима сектора безбедности који дају допринос да се Црна Гора ослободи од организованог криминала. Идемо даље, чека нас још пуно посла", поручио је Абазовић.

image