Србија и Балкан

РТ Балкан анализа састанка Додика и Милановића: Политичка зрелост и очување изворног Дејтона

Добра координација, уважавање и поштовање омогућиће и Србима и Хрватима оно што нам је Дејтоном загарантовано, поручује за РТ Балкан Сања Вулић, председница посланичке групе СНСД-а у Парламентарној скупштини
РТ Балкан анализа састанка Додика и Милановића: Политичка зрелост и очување изворног Дејтона© Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Јучерашњи сусрет председника Републике Српске Милорада Додика и председника Хрватске Зорана Милановића је доказ да РС пружа руку помирења у региону, али да и чврсто стоји при ставу да је одбрана изворног Дејтона кључна за очување мира, оцењују саговорници РТ Балкан.

Додик се на Хвару састао са Милановићем којег је информисао о разговорима и процесима који су покренути с циљем решавања институционалне и политичке кризе у БиХ.

Два председника су се сагласила да су ти процеси неопходни за добробит сва три конститутивна народа и за убрзавање европских интеграција БиХ, навеле су бањалучке "Независне новине", а преноси Танјуг.

Из Милановићевог кабинета је саопштено да Хрватска подржава и поздравља "све договоре легитимних политичких представника три народа у БиХ којима се обезбеђују њихова равноправност, стабилност БиХ и њен европски пут".

Реакције на овај сусрет су позитивне, а истакнута је политичка зрелост и воља да се регион развија и да народи бивше СФРЈ живе у миру

"Пролетос је забележен инцидент", наводи новинар из Републике Српске Бранислав Божић. Наиме, Зоран Милановић је уочи годишњице пробоја коридора дошао у РС, у Дервенту, и одликовао бригаду Хрватског већа одбране која је чинила велика злодела према српском становништву у рату деведесетих, што је довело до незадовољства међу Србима у Посавини.

"И поред тога односи Додика и Милановића су и даље веома добри. Један о другом никада нису рекли ниједну тешку реч, за разлику од хрватског премијера Пленковића и његових министара који се не либе да оштро говоре о РС и њеном лидеру", указује Божић за РТ Балкан. 

Како каже искусни бањалучки новинар "односи између Додика и Милановића су прилично магловити".

"У појавном и суштинском смислу они делују да су добри и то изузетно утиче на релаксацију односа између Срба и Хрвата. Положај Додика у Републици Српској је такав да он има апсолутну власт, Милановић у Хрватској то нема. Хрватски премијер Андреј Пленковић делује много јаче, па због тога вероватно однос две владе, РС и Хрватске, није тако добар. Такође, медији блиски Пленковићу често о Републици Српској пишу потцењивачки", оцењује Божић.

"Рука руку мије"

Један део опозиције, али и јавности у Републици Српској Милораду Додику замера "да претерано заступа интересе Хрвата у БиХ", наводи Божић. 

"Опозиција, а и добар део јавности у Републици Српској, често оптужује Додика да претерано заступа и бори се за интересе Хрвата у БиХ. Додик им углавном одговара да једино тако може да спречи мајоризацију коју би Бошњаци радо спровели према знатно малобројнијим Србима и Хрватима у ФБиХ", указује он.

"Односи између Хрвата и Срба у БиХ су прилично добри захваљујући добрим односима између Милорада Додика и Драгана Човића, шефа ХДЗ-а у БиХ", истиче Божић.

Председница посланичке групе СНСД-а у Парламентарној скупштини Сања Вулић наводи за РТ Балкан да је положај хрватског конститутивног народа у БиХ изузетно лош, због чега им је неопходна помоћ Срба како би опстали.

"Хрватски народ у БиХ је у знатно тежем положају у односу на нас Србе. Срби имају своју сигурност, загарантовану Општим оквирним споразумом за мир, а то је Република Српска. Хрвати немају свој ентитет и знатно им је теже да се изборе у ФБиХ са бошњачким политичарима. Доказ за то је свакако и хрватски члан Председништва БиХ, који је у пракси други бошњачки члан председништва", истиче Сања Вулић.

Према њеним речима "Срби су статистичка грешка у ФБиХ", због тога знају шта је мука.

"Веома мали број српских повратника живи на том простору, а и они који живе знају какву борбу и муку имају и они, као и Хрвати. Само добра координација, уважавање и поштовање омогућиће и Србима и Хрватима оно што нам је Дејтоном загарантовано", указује она додајући да је решење у заједништву:

"Велики лобисти раде на трасирању пута ка унитарној БиХ, јасно је да ту места нема за српски и хрватски народ. С тога, важна је сарадња председника Хрватске Зорана Милановића, Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика с циљем очувања интереса народа и опстанка на овим просторима."

Проблема ипак има

Без обзира на "заједничку муку", коју деле српски и хрватски конститутивни народ у БиХ, проблеми ипак постоје. Према речима Бранислава Божића, проблеме прави хрватска влада која отежава живот народу у РС. 

"Постоје озбиљни проблеми између Републике Српске и Хрватске. Рецимо, нови мост преко Саве у Градишци је одавно завршен, а Хрватска избегава да направи приступне путеве", указује наш саговорник и додаје да то није највећи проблем:

"Поред тога, према најавама, Хрватска ће направити огромно одлагалиште нуклеарног отпада уз реку Уну, на самој граници са РС. То изазива велико незадовољство огромног броја становника у том делу Поткозарја, јер им прети еколошка катастрофа."

image