Србија и Балкан

Вучић: Дронови примећени данима раније

Не можемо да дозволимо да неко шпијунира српске касарне, рекао председник Србије током присуства на војној вежби "Маневри 2022"
Вучић: Дронови примећени данима раније© TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да дронови нису први пут уочени у среду, када је један од њих и оборен, већ да су опажени данима раније изнад касарни Војске Србије, након чега је прво уследило упозорење, а онда и обарање једне летелице.

Одговарајући на питања новинара током обиласка војног полигона Пасуљанске ливаде, на којем се изводи део великих војних вежби "Маневри 2022", Вучић је истакао да не можемо да дозволимо да неко шпијунира српске касарне. Говорећи о безбедности српског неба, додао је и да су се ствари значајно промениле у односну на доба пре 20 или 30 година.

"Србија је много снажнија, али не треба да помислимо да смо толико јаки да можемо да излазимо на крај са највећом светском силом. У односу на некада, снага Србије је неупоредива, али с друге стране то није питање снаге већ политике. Хоћемо да сачувамо мир, то нам је приоритетни задатак и дајемо све од себе да се то деси", истакао је Вучић.

Извештаје о дроновима на српском небу пратила је "здружена делатност против Србије", како је назвао Вучић, као и коментари с једне стране да се све види из сателита и да дронови нису ни потребни и с друге стране питањама с ким се сукобљавамо.

"Не сукобљавамо се ни са ким. Али треба ли војска да допусти да јој неко шпијунира касарне? Да уђу у хангаре, пребројавају колико метака, бомби, мина, граната имамо у централној Србији", упитао је Вучић.

Он је објаснио да су и НАТО дронови уочени, али да су они "обигравали" на Јарињу и Брњаку, на око 200 до 500 метара с друге стране административне линије.

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

"НАТО поштује све процедуре, и њих смо видели, али немамо право да рушимо и обарамо њихове дронове по Резолуцији 1244 и Кумановском споразуму. Нису они били тамо да скупљају сличице или да играју кликере, него због различитих ствари", рекао је Вучић.

Као са диверзијом на Северном току

Коришћени су комерцијални дронови за које су они који су их послали веровали да ће бити теже открити ко им је власник, додао је српски председник истичући да се ради на утврђивању чињеница док све не буде сигурно.

"То вам је као са диверзијом на Северном току у Балтику... Чини ми се да сви знају, да цео свет зна све о томе, па се сви праве наивни. Пустите и нас да се правимо мало наивни", рекао је Вучић.

  • 3. нов 2022 • 13:29

    13:29

    Цене енергената се дуплирају на дневном нивоу

    Говорећи о томе колико су грађани и привреда до сада струје уштедели, председник Србије Александар Вучић навео је да се ради о малим уштедама, али да су и оне значајне. Додао је да нема проблема у систему грејања, иако лично не разуме чему грејање по оваквом времену.

    Вучић је навео да Србија има довољно ускладиштеног гаса у четири складишта и да грађани Србије не би требало да брину. Упозорио је, међутим, на нагли раст цене овог енергента.

    "Почиње хладније време, крећу да се троше резерве гаса, а чим почну да се троше резерве, креће и цена да скаче. Јуче је гас коштао 190 евра по тони, данас је већ 450. Сваки дан ће сада цена да расте. Када почну да цуре из складишта први кубни метри гаса, скаче и цена, а са њом и цена струје. Све иде и по 50 одсто горе, на дневном нивоу. Биће паклено тешка зима", закључио је Вучић.

  • 13:27

    Вучић: Не стојимо мирно ни пред ким

    Неки не могу да разумеју, јер полазе од себе, да постоје другачије земље, слободарске, земље слободних људи, који желе да буду независни у одлучивању, рекао је председник Вучић новинарима на Пасуљнским ливадама.

    FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

    "Када резервна секретарица резервног секретара позове, они стоје мирно. Постоји суверена Србија која када и највећи лидери позову ради у интересу грађана Србије", истакао је српски председник.

  • 13:23

    Вучић: Требало је оборити више дронова данима раније

    Српски председник осврнуо се и на коментаре у домаћој и регионалној штампи у вези са обарањем дрона на небу изнад Србије и рекао да не разуме зашто неко има потребу да вређа војску Србије и своју земљу, док написе из региона није хтео ни да коментарише.

    "Требало је да их оборе више данима раније, али док ми решимо питања око логистике да бисмо спречили грешке које су се појавиле у сукобу у Украјини, због тога сам потписао наредбу", изјавио је Вучић новинарима.

    Што се тиче коментара Здравка Поноша, некадашњег начелника Генералштаба за који су га питали новинари, да су то свадбени дронови, Вучић је рекао да ако извиђање касарни изгледа као припрема за свадбу - "онда не знам шта да кажем".

    "Нисам учестововао у уништавању ниједног српског тенка, а учествовао сам у обарању дрона. Дакле, велика је разлика између оних који су чинили нешто за војску и оних који су је уништавали", додао је Вучић.

  • 13:21

    Вучић: Посебно радимо на српским дронова

    Вучић је говорио о војној индустрији, потреби да се она ојача и о производњи српских дронова.

    "Посебно радимо на нашим дроновима и на наоружавању тих дронова. Морамо све сами да произведемо, немамо откуда да довеземо било шта, по две године не испоручују са запада оно што је договорено, а са истока не може да се довезе било шта, нико не може да пусти. Ето колико Србија има пријатеља", рекао је Вучић.

    Одговарајући на питање новинара на кога можемо да рачунамо у овом тешком времену, кратко је констатовао: "На себе, увек само на себе".

  • 12:11

    Вучић: Отказаћу неке посете

    Одговарајући на питања новинара после обиласка полигона Пасуљанске ливаде, где се изводе војне вежбе "Маневри 2022", председник Србије Александар Вучић говорио је о проблемима набавке наоружања, коментарима о обарању дрона на српском небу, ситуацији са гасом, као и притисцима којима је Србија изложена.

    Вучић је најавио да ће се у суботу или недељу обратити грађанима Србије које ће упознати са детаљима разговора које је имао ових дана, упознаће јавност са притисцима којима је држава изложена, али ће говорити и о ситуацији по питању енергената и хране. 

    "Може да се деси да ћу да откажем неке раније договорене посете", рекао је Вучић, не износећи више детаља.

    Упитан о одлуци да на дневни ред седнице Савета Европе не буде уврштено питање чланства тзв. Косова и ситуацији у јужној српској покрајини после одлуке о обавезној пререгистрацији возила до априла следеће године, Вучић је рекао да се ради о тактичким вестима, а да је њега у вези с тим много више шокирала изјава Жозепа Бореља, шефа европске дипломатије. 

image