Свет

"Сабах": Турска се неће дистанцирати од Русије упркос сарадњи са САД

Насупрот тврдњама турског листа појавиле се информације да Америка ради на томе да спречи сарадњу Истанбула и Москве
"Сабах": Турска се неће дистанцирати од Русије упркос сарадњи са САД© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Упркос томе што је појачала односе са Сједињеним Државама и Европском унијом, Турска не намерава да се удаљи од Русије, пише тамошњи лист "Сабах".

"Интензивирање односа са САД и ЕУ не треба посматрати као жељу за дистанцирањем од Русије. Нову еру у односима са Западом не треба посматрати као да је усмерена против Русије. Турска не намерава да напусти своју позицију посредника између Украјине и Русије. Очекује се да ће председник (Турске Реџеп Тајип) Ердоган током састанка с руским лидером Владимиром Путином (у августу) предузети кораке за јачање руско-турских односа", пише лист.

Ердоган је, наиме, дан пред почетак НАТО самита у Вилњусу изјавио да ће одобрити улазак Шведске у тај војни блок само уколико Турска буде примљена у Европску унију (захтев за чланство је поднела 1987, док су приступни преговори почели тек 2005).

Потом је уследио преокрет пошто је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг објавио да је Ердоган пристао да поднесе документа за ратификацију кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у турском парламенту, на шта је реаговао прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавивши да Европа не жели Турску и да у Анкари не би требало да носе ружичасте наочаре о овом питању.

САД желе да ограниче пословање Турске и Русије

Други турски лист "Ајдинлик" пак извештава о томе да САД, спроводећи бројне обуке за турске поморске компаније како би их заштитиле од "ризика санкција", желе да изврше притисак на турски поморски сектор и ограниче његово пословање с Русијом.

"Циљ је да Турска постане партнер у санкцијама земљама које Америка види као политичке ривале, посебно Русији", рекао је инжењер Хакан Ајдогду, те додао да ће се пренети на сектор трговине и производње, а може се интензивирати и у секторима као што су пољопривреда, туризам итд.

"Турске компаније су застрашиване да не сарађују и не послују с руским компанијама или грађанима. Очигледно је да САД желе да нас спрече да послујемо и тргујемо с нашим суседом Русијом", истакао је Ајдогду.

Поменимо и наводе америчког новинара Симора Херша да је амерички председник Џозеф Бајден обећао свом турском колеги Ердогану помоћ од Међународног монетарног фонда, тј. кредит у вредности од 11 до 13 милијарди долара, уколико одобри кандидатуру Шведске за придруживање НАТО-у.

image