Србија и Балкан

Вучић: Курти жели да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом

Не постоји ништа вредније од мира, каже председник Србије
Вучић: Курти жели да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом© Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија дати све да сачува мир на Косову и Метохији.

"Последњи рат, пре украјинског, је избио због Косова и Метохије када су бомбардовали Југославију. Надам се да ћемо успети да сачувамо мир, дајемо све од себе, прећутимо многа злодела која долазе из Приштине јер је то знак не наше слабости, већ одговорности. Верујем да је потребно да уложимо још напора, јер не постоји ништа вредније од мира", навео је Вучић на ТВ Прва.

Истиче да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти жели да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом, а поводом тврдњи да се Приштина наоружава због база Србије, наводи да Курти прича неистине.

"У копненој зони безбедности постоје наше базе још од сукоба са НАТО. Променили су се услови ратовања, снага технике и технологије. Курти тражи довољан разлог за бесмислице које изговара, истовремено желећи да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом, а што ми морамо да избегнемо. Ту нема велике филозофије", додаје председник Србије.

Коментаришући текст Кита Кларенберга у ком се наводи да британски обавештајци желе рат на Косову и Метохији, Вучић да каже српске службе то анализирају.

"Нисам сигуран да је све тачно, наше службе анализирају то. Имате много озбиљних аналитичара, а имате и оних које кад позовете одмах имају одговор на све. Не мислим да Лондон има разлога за сукобе", објашњава Вучић и додаје да ће наредних дана разговарати са британскм изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом.

На коментар да за посланицу Алишу Кернс каже да је агент МИ6, председник Србије каже да нема сумње да је она добро повезана и са унутрашњом и спољном службом Велике Британије.

"А да ли је агент, да у то не улазимо", додаје Вучић.

Он је најавио да ће наредних дана разговарати са Стјуартом Пичом, као и са другим важним саговорницима.

"Имамо велику агенду за септембар, 18. и 19. ћемо у Савету безбедности Уједињених нација имати много различитих сусрета. Верујем и надам се да ћемо и по том питању моћи да наставимо, ако до тада будемо успевали да сачувамо мир и стабилност", објашњава Вучић.

Он наводи да је важно и да се реши ситуација око ухапшених Срба, за које не знају ни зашто су их ухапсили они који су то учинили.

Велика улагања у војску, армија неупоредиво снажнија

Вучић каже да "сви имају разлога да поштују српску војску, а разлога да се плаши нема нико".

Он је истакао да држава улаже огроман новац у војску, и да је њена снага по ватреној моћи и људским капацитетима 12 пута већа у односу на пре десет година.

"Неки други за то нису заинтересовани, ми имамо шта да изгубимо, али без обзира на све то ми морамо да будемо спремни да чувамо своју земљу и да је, не дај Боже да до тога дође, заштитимо од било каквог напада. Зато улажемо огроман новац у Војску Србије. Узели смо 118 хамера од Американаца, 66 је стигло. На то смо накачили и мистрал, негде корнете… Све што данас лети у српском ваздухопловству је до зуба наоружано. Ми смо раније имали летелице које су служиле само за транспорт, данас имамо чак и те до зуба наоружане тако да могу да се супроставе сваком и на земљи и у ваздуху", додаје председник Србије.

Вучић истиче да "више није игра напасти Србију из ваздуха", а да ни 1999. није било лако напасти Србију копненим путем.

"Свако ко би данас напао Србију морао би да плати много већу цену него 1999. године. Ми са НАТО-ом имамо коректан однос, са Јенсом Столтенбергом увек имамо коректан однос, друга је ствар политика. Наша армија је неупоредиво снажнија", каже Вучић.

Испорука "бајрактара" је кршење Резолуције 1244

Вучић напомиње да је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о испоруци "бајрактара" Приштини, јер је све то, како каже, против Међународног јавног права.

"Против Резолуције 1244, то знају и људи у НАТО-у, то знају и Американци у НАТО, то зна и Столтенберг, то знају сви. Не сме да постоји ни тзв. косовска војска ни било шта. Разговарао сам са Ердоганом, рекао је да ће ускоро доћи у Србију, а када буде дошао онда ћемо наставити да разговарамо", рекао је председник Србије.

Каже да је Турска регионална велесила, а да је Србија је мала, али се држи међународног јавног права и држаће се и Устава Србије и међународно јавно -правних норми.

Говорећи о посети представника Срспке листе Вашингтону, наводи да је важно да они сами виде како је тамо.

"Прво је важно да они виде како то стварно изгледа у свету, посебно у Вашингтону, да не мисле да је то лако и једноставно, а с друге стране важно је, јер је то и потврда и легитимизација њихове улоге и позиције нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић и истакао да не мисли да тај разговор може да буде лош.

Говорећи о томе да је Србија ангажовала две лобистичке компаније за лобирање у САД, истиче да је обавештен о томе, као и да је због тога срећан.

"Требало је то да радимо много раније, са много више новца и на транспарентан начин, да људи знају да улажемо тај новац", каже Вучић.

Истиче да ће у будућности бити потребно улагати доста новца не само у САД, већ и у многа друга места широм света.

Курти жели да протера све Србе са КиМ

Коментаришући изјаву потпредседника владе такозваног Косова Бесника Бисљимија о кореографији навијача Црвене звезде на мечу против Фјорентине, истиче да ратне сукобе покушава да изазове онај који о томе говори.

"То је толико бесмислено да немам речи. Порука навијача 'Кад се војска на Косово врати' је порука дела јавности. Срби мисле да су Косово и Метохија део територије Србије и то се неће променити без обзира на то шта о томе мислио Курти. Он жели да протера све Србе и то је његов крајни циљ", наводи председник Србије.

Санкције Вулину

Каже да Србијом не управљају Американци, већ грађани Србије преко својих представника и тако ће остати док је он председник.

Он додаје да је вече пре него што је донета одлука о увођењу санкција директору Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александру Вулину, добио захтев једног страног званичника да најави санкције Русији како Вулину не би биле уведене санкције.

"Да сам вече пре него што су усвојене санкције САД Вулину само најавио да ће бити промена у политици према Русији, не би било санкција Вулину, а ја сам ћутао. И немам проблем са тим, моја политика се неће руководити тиме, Александар Вулин је коректан човек, и да нешто није у реду, ја бих му рекао да поднесе оставку ", објашњава Вучић.

БРИКС највећи изазов за колективни Запад

Говорећи о БРИКС-у, каже да је тај савез највећи изазов за колективни Запад.

Он је додао да је у последњих 10-15 година раст у Америци 82 одсто, а у Европи је, каже, једноцифрен.

"САД су отишле горе, Кина још снажније и брже напредује. И Кина и Индија, Бразил и многе друге земље ће да напредују. Доћи ће до квалитативних промена и уколико се догоди да Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат постану чланови Брикса, тада Брикс постаје много ближи и нама", наводи Вучић.

Приметио је и да се очигледно праве припреме за заједничку валуту.

"То је до сада највећи изазов за колективни запад, нема никакве сумње. Очигледно да имају своју политичку ноту коју многе земље желе да кажу из њиховог угла - сити смо диктата и хоћемо другачији свет", истиче председник Србије.

Оцењује да ће 2030. године само Немачка из Европе бити у првих десет најразвијених држава у свету.

image