Србија и Балкан

Синиша Љепојевић у подкасту "Локомотива": Руско-афричко партнерство за будућност 

Гост у најновијој епизоди подкаста „Локомотива“ био је Синиша Љепојевић, новинар, публициста и колумниста РТ Балкан

Украјински конфликт је рат који је НАТО објавио Русији, и то није само рат за Русију, већ за доминацију над читавим светом, сматра председник Еритреје. "НАТО је штетна организација", изјавио је он на руско-афричком самиту, који је 27. и 28. јула одржан у Петрограду окупивши 17 афричких лидера, односно 49 афричких делегација, а чији је почетак симболично оглашен државним ударом у Нигеру, којим су проруске снаге свргле прозападну владу.

"Африка је кренула својим путем. Она већ има низ економских иницијатива покренутих у сарадњи са Кином, као и низ војно-политичких споразума са Русијом. Овај самит је само финализација процеса који су већ отпочели. Погледајте Мали, одакле је протерана француска Легија странаца. Запад покушава да минира ове процесе, али је касно. Запад је зато покренуо немире у јужном Судану, а губитак Нигерије и њених јужних нафтних поља и даље не може да преболи", оценио је Синиша Љепојевић.

Перјаница ових процеса је БРИКС, који Љепојевић објашњава као извршни орган у оквиру једног новог међународног поретка који се обликује у евроазијским интеграцијама. Ипак, модел обједињавања незападног света и даље остаје највећи изазов пред БРИКС-ом.

Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, посебно су инсистирали на теми места тзв. свинг стејтс у оквиру ширег процеса евроазијских интеграција, које показују спремност на ближу сарадњу са атлантистичким блоком, као што што је Турска, али и Индија.

Коментаришући Модијеву посету Америци, Љепојевић је, констатујући да у Америци "ништа није стварно, све је наратив", рекао: "Знате, све је могуће, али, што кажу Енглези, није вероватно. Американци су ласкали Модију у нади да ће посвађати Модија са Русијом и Кином, али Индија има интерес на свим странама".

На питање да ли, управо због "флексибилне" спољне политике појединих незападних земаља, БРИКС треба да буде опрезан коме допушта укључивање у незападне интеграције, Љепојевић је одговорио: "Сви желе да буду у БРИКС-у јер се ту оперативно одлучује о конкретним корацима, али наравно да не морају да буду сви у позицији да одлучују. Постоји и Шангајска организација за сарадњу, која већ окупља преко сто чланица, постоје и други облици интеграција. Свему томе се не поклања дужна пажња у српској јавности, али је то нова реалност".

Говорећи о предстојећим америчким изборима, Синиша Љепојевић је нагласио да се не треба надати да ће било који амерички председник бити у могућности да начини велике промене. "Бела кућа није центар из ког се одлучује у Америци", рекао је гост "Локомотиве".

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image