Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Велика источна криза је корен косовског питања

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су о актуелној кризи на Косову и Метохији са историчарем Петром Ристановићем
Нова епизода подкаста "Локомотива":  Велика источна криза је корен косовског питања

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори емисије Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са историчарем Петром Ристановићем о текућој кризи на Косову и Метохији, о косовском питању као наслеђу Велике источне кризе и утицају титоистичке политике на савремене изазове са којима се српска држава и народ суочавају у јужној српској покрајини

Прошле године, амерички званичници означили су евентуалну употребу касетних бомби као "ратни злочин". Српско искуство и искуство народа Индокине, који и данас страдају од касетних бомби бачених за време Вијетнамског рата, речито говоре о опасности употребе касетне муниције. Ипак, то није спречило Бајденову администрацију да се определи за овакву врсту ”помоћи” Оружаним снагама Украјине. Ако има више од 1 одсто шанси да експлодира након што је бачена на војну мету, амерички закон забрањује употребу и даље растурање тзв. кластер бомби.

 Аутори подкаста су, коментаришући да су САД прекршиле сопствене законе прослеђивањем касетних бомби Украјини, подсетили на Блинкенову изјаву на маргинама НАТО самита у Виљњусу: "Залихе јединичне муниције, дакле не касетне муниције, у свету и Украјини се смањују, и ускоро ће бити истрошене. Да то нисмо урадили, да то не радимо, Украјинци би остали без муниције и не би могли да се бране".

Ова изјава добија нарочито на значају када се упореди са западним медијским насловима и ескпертским анализама који су периодично, откако је почела специјална војна операција, најављивали да ће Русија остати без муниције.

Али ако некоме одговара мањак муниције на Западу, то је онда војно-индустријски комплекс. Локид Мартин је поново забележио рекордни раст прихода, док Пентагон потреса скандал "цурења поверљивих мејлова". Годинама службеници америчког министарства одбране уместо на домен .milшаљу мејлове на домен .ml. Тако је, у мају ове године, на адресу Малија отишао детаљни план путовања начелника америчког генералштаба Џејмса Меконвила у Индонезију.

"Фајненшл тајмс" пише да уговор холандске фирме која сервисира интернет домене у Малију истиче ове године, након десет година, те упозорава да ће се ускоро сви "процурели" мејлови наћи у рукама владе Малија, која је "у блиским везама са Русијом".

Са историчарем Петром Ристановићем, аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су о актуелној кризи на Косову и Метохији. Коментаришући могућност успостављања комуникације између Срба и Албанаца на академском нивоу, Ристановић истиче да су њихови историчари превише подложни идеологизацији, "слично како је у Југославији педесетих грађен култ личности и НОБ-а".

Ристановић истиче да Србима у јужној српској покрајини, поред државе на којој почива највећа одговорност, највише значи помоћ самониклих хуманитарних иницијатива, док је Србима јужно од Ибра највећи ослонац Српска православна црква.

 Поред ових тема, у овој епизоди је било речи и о томе како је Џорџ Клуни постао Кисинџеров колега, зашто се "Дизни" мучи са Снежаном и седам патуљака и шта Султан Мурат тражи на Косову после шест и по векова .

         Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image