Србија и Балкан

Нова епизода подкаста Локомотива: Како су наде Срба у Црној Гори изневерене?

Аутори емисије Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали су са Ђорђијем Андрићем, јутјубером, једним од аутора култног серијала ,,Дневњак” о ситуацији у Црној Гори након парламентарних и председничких избора, о томе ко ће формирати нову црногорску владу и зашто су наде Срба у Црној Гори изневерене
Нова епизода подкаста Локомотива: Како су наде Срба у Црној Гори изневерене?

Након што су поједини медији пренели да је дошло до договора о формирању нове црногорске владе у којој би требало да учествују Европа сад, Демократе и представници мањина са скупштинском већином од 41 посланика, поставило се питање да ли су изневерени гласачи који су на августовским изборима 2020. године однели прву велику победу над ДПС-ом и како то да се коалиција "За будућност Црне Горе" предвођена Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем није нашла на списку мандатара Милојка Спајића?

"Најгоре је то што након ових избора људи имају утисак да више немају никаквог утицаја на процес формирања власти, јер ако народна воља не може да се искаже након гласања у политичком смислу, која је онда поента избора… Да се на крају увек диктира из страних амбасада ко ће се наћи у влади", каже Ђорђије Андрић. 

У првом делу емисије аутори су причали о најављеном протесту филмских и телевизијских у Холивуду и последицама застоја у "фабрици снова". Штрајкови у Холивуду се дешавају због доласка нове технологије која из темеља мења приступ и начин рада великих продукција. Вештачка интелигенција доноси једну потпуно нову парадигму и потенцијално је огромна претња по глумце, сценаристе и традиционалне филмске раднике. Филмски радници кренули су у борбу против највећих студија, са захтевима нове расподеле новца и заштите позиција људи у одређеним секторима које угрожавају нова технолошка открића. 

Док се у Холивуду праве протести, тихо је прошла вест да је Србија примљена у АСЕАН - Асоцијацију нација југоисточне Азије - која представља политичку, економску и културну организацију земаља које се налазе у југоисточној Азији. А парадигматичан пример колико су се промениле позиције на Арабијском полуострву и Азији говори недавно испливали транскрипт разговора америчког државног секретара Ентонија Блинкена и саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана.

"Рат који је имао за циљ свргавање сиријског председника Башара Асада је завршен. Ви знате нашу оријентацију да обезбедимо стабилност у целом региону. Спремни смо да улажемо у Сирију, како бисмо помогли сиријском народу да обезбеди своје интересе и просперитет. Ово је корисно за регионалну стабилност, јер ће ослабити неарапске снаге у Сирији", рекао је Мухамед бин Салман америчком државном секретару.

Поред ових тема аутори подкаста бавили су се недавно одржаним самитом НАТО-а у Вилњусу, улогом Турске у Алијанси, а поводом најаве пријема Шведске у НАТО, као и регионалним темама у недељи која је била посвећена важним историјским датумима за Србе и друге народе на Балкану. 

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image