Србија и Балкан

Брнабић: У припреми наш нон-пејпер као одговор на француско-немачки предлог

Курти не жели да имплементира постигнуте споразуме, а то доводи у питање кредибилитет ЕУ, изјавила премијерка
Брнабић: У припреми наш нон-пејпер као одговор на француско-немачки предлогNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да није оптимистична после данашњих разговора на самиту у Берлину, иако су потписана три споразума о мобилности у региону Западног Балкана, зато што, како је рекла, ЕУ дозвољава да се не поштују ранији споразуми Београда и Приштине на који је и ЕУ ставила свој потпис и још нас терају да поштујемо и склапамо неке нове споразуме, преноси Танјуг.

Она је рекла да је у Берлину разговарала и са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о пререгистрацији таблица на КиМ и истакла да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прекршио све споразуме, из 2011, 2016. и 2021. године, као и да је једнострано укинуо статусно неутралне КС таблице.

Они се слажу да је то тако и да треба да постоје статусно неутралне таблице, али тврде да не могу ништа да ураде, додала је премијерка. "Мени је то поражавајуће", навела је Брнабићева.

Лидери западнобалканске шесторке данас су на Самиту Берлинског процеса потписали три споразума о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону Западног Балкана, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

Брнабићева је одговарајући на питања новинара рекла да не може да пронађе снагу да буде оптимистична када је прошло скоро 10 година од потписивања Бриселског споразума, а Заједница српских општина још није формирана.

"Још увек ЗСО не постоји. Курти је говорио да неће да имплементира Бриселски споразум, а са друге стране нас притискају да идемо на друге или финалне споразуме, како год их називали. Како ћете онда, то сам питала, када 10 година није имплементиран први споразум... Ту се ради и о кредибилитету ЕУ, јер је ту, поред потписа Београда и Приштине, и потпис ЕУ", нагласила је Брнабићева.

Запитала је како да поштујемо друге споразуме, када ЕУ не може да гарантује имплементацију старијих споразума.

Подсетила је да је Курти од почетка сукоба у Украјини говорио како ће Србија да искористи ту ситуацију, али да се показало све супротно, пошто управо Приштина чини све да дестабилизује регион, као и да је укинула основна људска права Србима на северу КиМ.

Брнабићева је напоменула да, са друге стране, морамо да будемо конструктивни.

"Свакако су сви овде разумели, почев од Шолца до других, да је Србија овде била конструктивна и да смо у преговорима о ова три споразума показали флексибилност и желимо да дамо све од себе да ово буде другачији регион", нагласила је премијерка.

Премијерка је новинарима рекла да није имала комуникацију за Аљбином Куртијем, да са Олафом Шолцом и Мирославом Лајчаком није разговарала о француско-немачком предлогу за КиМ, и поручила да ће Србија, како је рекла, дати свој одговор и уручити нон-пејпер.

"Није било комуникације са Куртијем. Са Шолцом сам разговарала о многим стварима, нисмо о предлогу. Мислим да он није хтео данас на том нивоу да се бави тим предлогом. Али, свакако ћемо ми завршити са нашим одговором и уручити нон-пејпер. Разговарала сам мало са Лајчаком и око тога немам шта да кажем, то није била тема, осим да треба да се нађе решење и да је решење добро за стабилност региона, да се не би криза из Украјине, рат и нестабилност, преливали на Балкан", навела је премијерка.

Каже да је на маргинама самита разговарала и са министром спољних послова Велике Британије.

Сумирајући разговоре са Шолцом и Лајчаком казала је да је водила разговор на тему пререгистрације, одузимању основних права Србима на КиМ и права на глас, као и начину како је то третирано у извештају о напретку.

"То је то, све у свему диван дан", додала је иронично премијерка Србија.

image
VV inauguration
banner