Србија и Балкан

Шолц и Фон дер Лајен: Француско-немачки предлог биће део дијалога Београда и Приштине

Косовски проблем стоји на путу евроинтеграција целог региона и мора се решити што пре, поручили немачки канцелар и председница Европске комисије
Шолц и Фон дер Лајен: Француско-немачки предлог биће део дијалога Београда и ПриштинеNone © Tanjug/AP Photo/Michele Tantushi

Европска комисија подржава француско-немачки предлог за решење косовског питања и интегрисаће га у дијалог, најавила је данас у Берлину њена председница Урсула фон дер Лајен.

Она је по завршетку Самита Берлинског процеса позвала две стране на постизање споразума, и рекла да се ради о проблему који је могуће решити, а који стоји на путу бржем прикључењу региона у ЕУ.

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је да је потребно да се превазиђу билатерални конфликти и да је добро што се воде разговори.

Указао је да је ове године постигнут напредак у решавању билатералних конфликата, наводећи решавање спора Бугарске и Северне Македоније, што је омогућило отварање приступних преговора Скопљу и Тирани.

"То важи и за Србију и ’Косово’, које морају да постигну договор. Немачка и француска влада, као и Европска комисија се труде да то омогуће и зато смо тако активни у разговорима са обе стране. Надамо се да ће убрзо доћи до напретка у процесу дијалога две владе и да ће уследити договор", нагласио је Шолц на заједничкој конференцији за штампу са Фон дер Лејен по завршетку Самита Берлинског процеса.

Рекао је и да се нада брзим резултатима.

Француско-немачки предлог још званично није објављен у јавности, али, по незваничним информацијама, предвиђа пристанак Србије на улазак тзв. Косова у Уједињене нације.

image
VV inauguration
banner