Србија и Балкан

Консултације код Милатовића: Бечић и Ибрахимовић ће подржати Спајића за мандатара

На питање да ли тачка спотицања у преговорима може бити место председника парламента, Бечић је одговорио да Демократе никад нису трговале, нити уцењивале
Консултације код Милатовића: Бечић и Ибрахимовић ће подржати Спајића за мандатара© Antonio Ahel/ATAImages

Лидер Демократа Алекса Бечић казао је да су представници те странке данас обавестиле председника Црне Горе Јакова Милатовића да је на јучерашњој седници Председништва Демократа закључено да се даје сагласност да Милатовић мандат за састав нове владе повери лидеру Покрета Европа сад Милојку Спајићу.

Бечић је рекао да су имали садржајан разговор са Милатовићем, који је данас наставио консултације о мандатару.

"Исказали смо жељу да се што пре формира влада. Најважније за Црну Гору је да изађе из својеврсног в. д. стања и да добије нову владу", рекао је Бечић новинарима након састанка у резиденцији председника на Цетињу.

На питање да ли тачка спотицања у преговорима може бити место председника парламента, Бечић је одговорио да Демократе никад нису трговале, нити уцењивале.

"Разговарало се, договарало и прихватила се понуда потенцијалног мандатара.
Преговори са Демократама су успешно завршени и не постоји ниједно спорно питање", прецизирао је Бечић.

Председник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић казао је након данашњег састанка са Милатовићем да ће та странка подржати Спајића за мандатара.

"Мислим да БС с правом треба да подржи Спајића за мандатара, јер се поклапамо у многим стварима", додао је.

Ибрахимовић је навео и да су принципи које је предложио БС углавном прихватљиви ПЕС-у. "У разговорима са мојим колегама из мањинских партија јасно могу да кажем да су истог става и да подршка Спајићу расте", истакао је.

На питање шта су разговарали са коалицијом "За будућност Црне Горе", Ибрахимовић је рекао да се срео у парламенту са лидерима те коалиције Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем, и да су имали неформалне разговоре, "али ништа конкретно".

"Бошњачка странка је од почетка нагласила да нама могу да буди партнери они који деле НАТО и европске вредности. Нијесмо се изјашњавали о партијама, нека о томе одлучи мандатар, а ми ћемо се на партијским органима изјаснити", истакао је.

Милатовић ће се данас састати и са Демократском народном партијом.

Председник државе јуче је састанцима са Покретом Европа сад, Демократском партијом социјалиста и Новом српском демократијом, отпочео консултације, како би се уверио да ли нека од партија има подршку за избор владе.

Иако има рок од месец дана да одреди мандатара, Милатовић је раније најавио да ће то урадити за петнаестак дана.

image