Србија и Балкан

На северу КиМ све мање (прескупих) српских производа

Грађани су видно огорчени јер поред тога што је роба лошијег квалитета заменила српске производе, цене су подивљале
На северу КиМ све мање (прескупих) српских производа© FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/bs

У продавницама у Северној Митровици нема брашна и шећера српских произвођача, али има паковања косовских произвођача, док се у Лепосавићу тање залихе млека и млечних производа из Србије. Недостају и поједини медикаменти из Србије, махом сирупи за децу, преноси "Косово онлајн".

Због одлуке власти у Приштини да стопира увоз српске робе магацини трговина се полако празне.

"Грађани су највећи губитници. Ако имају новац, а немају оно што желе да купе, приморани су да купују оно што им нудимо, а то су најчешће замене за српске производе", изјавио је за "Косово онлајн" трговац у Северној Митровици.

У другој продавници у том граду снабдевеност је за нијансу боља, али и овде кажу да је роба у магацинима при крају.

"Снабдевамо се у нашим локалним магацинима и тамо је све мање робе коју можемо да наручимо. Скоро два месеца не можемо да добавимо робу коју потрошачи желе. Ово није ништа друго него силом наметање шта ће ко конзумирати", рекао је власник продавнице у центру Северне Митровице.

Грађани су видно огорчени јер поред тога што је роба лошијег квалитета заменила српске производе, цене су подивљале.

"Све је скупље, за 30, 40 па и за 100 динара по артиклу. Не знам до када ће ово трајати, али видим да нико нема намеру да уразуми Куртија. Док нам странци обећавају да ћемо живети боље, нама је све горе. Овде павлака кошта 300 динара. Најскупља је у региону", истакла је саговорница "Косово онлајна".

У Лепосавићу још има довољно робе на рафовима, али су магацини полупразни. Не стижу ни новине из Београда.

"Уље може да се купи за 165 динара за литар, док у неким радњама кошта и до 180 динара", каже житељка Лепосавића и додаје да је народ забринут јер ни преко прелаза Јариње не могу да пренесу нешто намирница, што су раније могли.

Влада тзв. Косова 14. јуна је донела одлуку да забрани улазак робе из Србије на Косово, истог дана када је српска полиција на територији централне Србије ухапсила тројицу косовских полицајаца. Мера се примењује и данас иако су преступници пуштени из притвора већ 26. јуна.

Према објашњењу приштинског министра унутрашњих послова Џејаља Свечље, забрана је уведена "из безбедносних разлога" и биће на снази до нове безбедносне процене.

На "Косово" прво нису могли камиони са српским таблицама, без обзира на порекло производа које су превозили, а сада се забрана односи на робу пореклом из Србије.

image