Србија и Балкан

ЕУ поздравља одлуку Србије о безвизном режиму

На Министарском форуму ЕУ - Западни Балкан разговарало се и о мигрантима и азилантима који су нелегалним путем стигли у земље Европске уније
ЕУ поздравља одлуку Србије о безвизном режимуwww.globallookpress.com © © Frauke Scholz

Европска унија је данас поздравила то што се Србија обавезала да оконча неколико безвизних режима до краја године, као и први корак који је предузела у том погледу.

"Поздрављамо и то што су се партнери са Западног Балкана обавезали да ће своју визну политику брзо ускладити са визном политиком ЕУ", саопштила је Европска унија после првог дана Министарског форума ЕУ - Западни Балкан о правосуђу и унутрашњим пословима, који се одржава у Тирани, преноси Танјуг.

30 милиона евра за борбу против кријумчарења миграната

"ЕУ и партнери са Западног Балкана истакли су и потребу јачања сарадње са релевантним авио-компанијама, као и са земљама порекла по питању миграција", навела је ЕУ.

Указује се на то да су ови кораци "кључни за решавање злоупотреба" које нарушавају системе миграција и азила у ЕУ, али и за "опште добро функционисања и одрживости безвизних режима између Западног Балкана и ЕУ".

ЕУ је из Тиране поручила да ће "помно размотрити ово питање, укључујући и у контексту предстојећег извештаја Комисије о механизму за суспензију виза".

У Тирани се разговарало о, како каже ЕУ, "хитној ситуацији дуж западнобалканске миграторне руте и значајног пораста броја нерегуларних миграната".

Ово је заједнички ЕУ - Западни Балкан "изазов и заједничка одговорност коју треба решити блиским партнерством".

Учесници Форума су се сложили да појачају праћење трендова дуж руте и да ојачају управљање границом преко Фронтекса.

Данас је покренуто "регионално Оперативно партнерство за борбу против кријумчарења ради јачања сарадње у спровођењу закона и правосуђа против криминалних кријумчарских мрежа, као и за повећање капацитета управљања границама Западног Балкана", каже саопштење.

Ове активности ће бити подржане средствима ЕУ, укључујући кроз нови регионални програм вредан 30 милиона евра за борбу против кријумчарења миграната и трговине људима, који ће до краја године бити предложен за усвајање Инструмента за претприступну помоћ ИПА за 2023. годину.

Западни Балкан ће прихватити држављане трећих земаља

Представници ЕУ и Западног Балкана су се сложиле и око важности спровођења повратка и пуне примене релевантних споразума о реадмисији, и обавезале се на размену најбољих пракси у вези са сарадњом на реадмисији са трећим земљама дуж руте.

ЕУ се обавезала на проширену финансијску подршку за подршку повећаном повратку са Западног Балкана у треће земље.

ЕУ и Западни Балкан "пратиће спровођење постојећих споразума о реадмисији" преко Заједничких одбора за реадмисију.

"Западни Балкан је признао своју обавезу да поново прихвати држављане трећих земаља који су илегално ушли у ЕУ са Западног Балкана и пристао је да појача напоре за проширење и спровођење сопствених споразума о реадмисији са земљама порекла", саопштила ја ЕУ.

Министри су истакли значај унапређења система азила и прихвата широм Западног Балкана у складу са стандардима ЕУ, укључујући и сарадњу са Агенцијом ЕУ за азил.

Форумом су председавали министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон. Састанку су присуствовали и представници Шпаније и Шведске, две земље које ће да руководе Унијом у 2023 години.

Овакве похвале Србији из Европе долазе услед све јачих притисака, па и уцене, да јој је европски пут једино могућ уколико Србија усклади своју спољну политику према мерилима Европске уније, односно да уведе санкције Русији.

Европска унија замера Србији "што не показује довољно посвећености европским интеграцијама", па ће од ње захтевати да уведе санкције Русији, пише у нацрту закључака спремних за децембарски самит, преноси Танјуг.

Брисел очекује од Србије да испуни обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира и усклади се са рестриктивним мерама Русији, како показала посвећеност европским интеграцијама.

"Констатујући да Влада Србије наставља да проглашава интеграцију у ЕУ као свој стратешки циљ, Савет жали због недостатка показане посвећености овом циљу. У контексту руске 'агресије' на Украјину, Савет очекује од Србије да покаже недвосмислену посвећеност ЕУ и да се заложи за наше заједничке принципе и вредности", наводи се у документу у који је Танјуг имао увид.

 

 

 

 

image