Србија и Балкан

Пуповац: Развијамо културу сећања на "Олују", не продубљујемо мржњу

Потребно је што више мира између Хрвата и Срба, а што мање страхова, истакао је Председник Српског народног вијећа
Пуповац: Развијамо културу сећања на "Олују", не продубљујемо мржњу© Antonio Ahel/ATAIma

Председник Српског народног вијећаћа и Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац поводом 28. годишњице од почетка војно-полицијске акције "Олуја" изјавио је да Срби у Хрватској развијају културу сећања на овај трагичан догађај тако да се што мање продуби мржња између хрватског и српског народа.

"Ми развијамо културу сећања, за нас болну, на начин да што мање продубљујемо мржњу између хрватског и српског народа, да што је могуће мање повређујемо људе у њиховом сећању у овим данима или месецима било да је реч о страдању Хрвата или Срба", напоменуо је Пуповац.

Потребно је што је могуће више мира између Хрвата и Срба, а што мање страхова, истакао је он у изјави за Танјуг.

"Да свако ко жели да се врати, да се врати, да се свако осећа сигурно када дође послом у Хрватску и да се осећа тако да може нормално да обави тај посао и нормално да живи", рекао је Пуповац.

Он је оценио да су се односи Србије и Хрватске одржавали на стању које је досегнуто и да зато постоје различите комеморације.

"То су три различита обележавања 'Олује', једна у Книну, друга која се организује од стране Владе Републике Србије и Владе Републике Српске и трећа од стране Српског народног већа у самој Хрватској", навео је Пуповац.

Он је оценио и да геополитички догађаји попут руско-украјинског сукоба имају утицај на однос Србије са Хрватском.

"Надамо се да ови дани у којима разговарамо, дани који се на различите начине обележавају, трагични догађаји у 'Олуји' и након ње неће у толикој мери пореметити односе да две државе неће наставити оно што су започеле почетком године", закључио је Пуповац.

"Да се никад не заборави злочин на Петровачкој цести" 

Председник Општинског већа у Босанском Петровцу Немања Давидовић изјавио је данас да ће обележавање сећања на злочин на Петровачкој цести бити и порука људима који су остали да живе на тим просторима да никада не смеју да забораве шта се догодило 1995. године.

Давидовић је позвао грађане да дођу и одају почаст невино страдалима. Истакао је да ће сутра на Петровачкој цести сећање на тај злочин, почињен 1995. године, бити достојно обележено полагањем венаца и доласком председника Републике Српске и Србије, Милорада Додика и Александра Вучића.

"То је порука људима који су остали да живе на овим просторима да не смеју заборавити и да се не смеју одрећи свога. Након толико година обесправљивања и заборављања злочина на Петровачкој цести, али и других злочина које је претрпео народ у Босанском Петровцу и овом делу Крајине, сутра ће сећање на злогласну акцију 'Олуја' и злочин на Петровачкој цести бити достојно обележен", рекао је Давидовић, пренела је "Срна".

Нагласио је да су грађани у Босанском Петровцу, без обзира на националност и верску припадност, позвани да дођу на Петровачку цесту да одају почаст невино страдалима.

image