Србија и Балкан

Сутра ванредна седница владе због ситуације на КиМ; Вучић отказао све посете иностранству

Разговори председника и Срба са Косова и Метохије трајали целу ноћ, пише "Блиц"
Сутра ванредна седница владе због ситуације на КиМ; Вучић отказао све посете иностранству© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ванредна седница Владе Србије о ситуацији на Косову и Метохији, којој ће присуствовати и председник Александар Вучић, заказана је за сутра у 10 часова, сазнаје "Блиц". 

Истовремено, председник Србије отказао је све посете иностранству због ситуације на Косову и Метохији, преноси Танјуг. Он се извинио председнику Египта Абделу Фатаху ел Сисију због отказивања присуства на великом скупу КОП27 који се одржава у Шарм ел Шеику 7. новембра.

Вучић је за сутра заказао консултације са кинеском амбасадорком Чен Бо у 11 сати, док ће се са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком састати пола сата касније. Састанак са патријархом Порфиријем и Синодом Српске православне цркве планиран је за 13 сати.   

Према сазнањима "Блица", председник ће вечерас преко изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, обавестити САД и ЕУ о ставовима Срба са Косова и Метохија и званичног Београда.

Разговори председника са Србима из јужне покрајине су трајали целу ноћ, пише "Блиц", а један од закључака је да ће наредна 72 сата бити најтежа у последњих 10 година када је реч о Косову и Метохији. 

"Уживо и телефоном, разговори су трајали јутрос до 5:30 сати. Срби су огорчени. Последња кап која је прелила чашу је смена регионалног директора Северне Митровице Ненада Ђурића, за шта Аљбин Курти нема никакве ингеренције. Он не може да смењује", рекао је извор "Блица" упознат са детаљима разговора.

Јуче је председник Српске листе Горан Ракић саопштио да је за суботу заказао хитан састанак свих представника институција на северу Косова и Метохије, на коме ће им предложити да сви Срби напусте институције на северу, почев од њега лично, па до Срба из локалних самоуправа, тужилаштва, суда, полиције, и свих осталих органа. Према писању "Блица", за сутра се планира одржавање великог скупа у Косовској Митровици на којем ће Срби обелоданити даљи план.

image