Србија и Балкан

Претње из Приштине: Ако Војска Србије уђе на 'Косово' суочиће се са НАТО-ом

Заменик министра одбране лажне државе 'Косово' оптужује Србију за намерно изазивање сукоба на северу јужне српске покрајине
Претње из Приштине: Ако Војска Србије уђе на 'Косово' суочиће се са НАТО-омNone © TANJUG/STF

Заменик министра одбране тзв. државе Косово Шемси Сиља изјавио је да уколико Војска Србије покуша да уђе на територију Косова и Метохије, суочиће се са НАТО aлијансом, Косовским безбедносним снагама (КБС), али и другим безбедносним институцијама, преноси "Косово онлајн."

"Србија зна да није лако напасти 'Косово', треба да зна да 'Косово' више није као 1999. године. Данас 'Косово' има полицију, војску, постоје безбедносни сегменти који су припремљени на одговарајућим нивоима. Треба да зна да ће се суочити са озбиљном силом, НАТО је ту",  истакао је Сиља.

Он је напоменуо да постоји потенцијална опасност од тога да Војска Србије уђе на територију Косова и Метохије, али и да, према његовим речима, "Србија намернo шири дезинформације пропагандом у циљу да дође до сукоба на северу Косова".

"Институције раде свој посао, безбедносни сегменти, полиција и други органи прате ситуацију, како би реализовали своју мисију, која подразумева спровођење споразума у ​​којима се ствара стабилност, упркос чињеницама да Србија жели да ситуација буде напета", рекао је Сиља и додао да је међународна заједница обавештена о опасности која прети 'Косову' од стране Србије, истучући да Кфор прати ситуацију на северу која је напета.

Оваква изјава министра одбране лажне државе 'Косово' долази након што је Војска Србије оборила за сада непознатe дронoвe на подручју Мердара и Рашке који су осматрали касарне и положаје ВС. 

Председник Србије Александар Вучић, поводом обарања дрона изнад војних објеката у близини Рашке на југу земље, рекао je да то није први пут да су изнад касарни Војске Србије примећене беспилотне летелице и оценио да је реч о "својеврсном виду агресије".

Вучић је истакао да се Србија "ни са ким не сукобљава", али да не може да дозволи да неко шпијунира њене оружане снаге.

"Примећивали смо их данима раније и онда смо их упозорили. Таква врста извиђања и недозвољеног обавештајног рада представља својеврстан вид агресије на суверену земљу", рекао је Вучић новинарима на војном полигону "Пасуљанске ливаде" у источној Србији, где се одржавају вежбе "Маневри 2022".

Вучић је поводом инцидента рекао да су дронови НАТО-а 2. новембра целодневно "обигравали на Брњаку и Јарињу."

"Ни са ким се не сукобљавамо, али да ли хоћете да нам неко шпијунира војску, да на територији централне Србије улази у сваки хангар и пребројава колико метака, граната имамо?"

Председник Србије је истакао и да се "види здружена делатност против Србије."

"Ни са ким се не сукобљавамо, али да ли хоћете да нам неко шпијунира војску, да на територији централне Србије улази у сваки хангар и пребројава колико метака, граната имамо. Подсетићу Вас да су дронови НАТО-а 2. новембра цео дан обигравали на Брњаку и Јарињу", рекао је Вучић.

image