Србија и Балкан

Хоџај: Видео сам француско-немачки предлог, Косово да прихвати

"У преговарачком процесу предлога Косово и Србија су равноправне и суверене државе, што сугерише да би узајамно признање могло бити коначни циљ овог документа", рекао је посланик Демократске партије Косова
Хоџај: Видео сам француско-немачки предлог, Косово да прихватиGettyimages.ru © Getty Images / Stringer

Посланик Демократске партије Косова и некадашњи министар иностраних послова у приштинској влади Енвер Хоџај рекао је да је видео француско-немачки предлог за решење статуса Косова и Метохије, и да тзв. Косово том документу треба да каже "да", јавља Репортери.

"По мом мишљењу, Косово треба да каже 'да' документу. Тренутно смо у таквој политичкој ситуацији да је човек који може да се договори са Србијом Аљбин Курти, грађани су му дали своје гласове", додао је Хоџај.

Хоџај је потврдио да француско-немачки предлог у крајњој инстанци подразумева да Србија призна самопроглашено Косово.

"Видео сам документ, од првог до последњег пасуса. Први говори о равноправности суверених држава и односи се на Повељу Уједињених нација. У преговарачком процесу Косово и Србија су равноправне и суверене државе, што сугерише да би узајамно признање могло бити коначни циљ овог документа", рекао је он и додао да о овом документу треба преговарати.

Претходно је и председник скупштине привремених приштинских институција Глаук Коњуфца истакао да француско-немачки предлог нацрта споразума Београда и Приштине предвиђа да Србија фактички призна независност Косова.

"Постоји предлог да се призна држава Косово, све што она производи, документација, царина, границе, у међународним односима, у спољном представљању Косова, чланство у међународним организацијама, све би то Србија прихватила", изјавио је Коњуфца, а пренео је портал "Косово онлајн" позивајући се на писање "Репортерија".

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић је 8. октобра изјавио да су Француска и Немачка изнеле предлог да Србија допусти улазак Косова у међународне институције, укључујући и Уједињене нације, у замену за брзо чланство Србије у ЕУ.

Француско-немачки предлог и даље није званично објављен у јавности.

"Албанијан пост" је први објавио постојање француско-немачког предлога за решење статуса Косова и Метохије, наводећи да је у питању предлог решења питања КиМ који је представљен Београду и Приштини средином септембра, а који подразумева де факто прихватање тзв. Косова као независне државе.

Предлог је, наводи албански портал, у почетку био "флуидан" како би се подстакли разговори, али је крајем октобра састављен писани документ који је "учврстио" формулације и позиције свих страна.

Европска комисија подржава француско-немачки предлог за решење косовског питања и интегрисаће га у дијалог, најавила је у четвртак председница комисије Урсула фон дер Лајен.

Поводом ситуације на Косову и Метохији за сутра је заказана хитна седница Владе Србије којој ће присуствовати и председник Александар Вучић.

image